Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

”De som vill sitta och sura får göra det”

Publicerad 2016-09-22

Stefan Löfvens projekt Global Deal lanserat i New York

NEW YORK. Stefan Löfvens egna prestigeprojekt "Global Deal" har nu lanserats för världen.

Men fler länder måste ansluta sig för att initiativet ska göra skillnad, menar statsministern.

– Vi måste få upp en volym av länder och organisationer som vill vara med, säger han.

Redan 2012 lanserade dåvarande oppositionsledaren Stefan Löfven (S) sin idé om "Global Deal", ett globalt initativ där målet är att alla ska tjäna på utvecklingen i ekonomin, inte bara några få.

Projektet har beskrivits som att den "svenska modellen" med en samförståndsanda mellan arbetsmarknadens parter ska gå på export.

Under onsdagen lanserades initiativet för världen på ett möte i FN-högkvarteret i New York. Vid sin sida hade Löfven bland andra Chiles president Michelle Bachelet och OECD:s generalsekreterare Angel Gurria.

”Vi kommer bli fler”

Den svenska statsministern själv säger att initiativet ligger helt rätt i tiden.

– Den globala ekonomin måste utvecklas till fördel för alla. Så att alla kan få arbete, men även schysta villkor och löner som det går att leva på. Det förutsätter att man har en dialog med varann om hur det ska gå till över hela världen, säger Löfven.

Än så länge har ett tiotal länder, flera företag och en rad fackliga organisationer ställt sig bakom initiativet och lovat att arbeta i dess anda. Det handlar bland annat om Chile, Kanada och Österrike.

Löfven själv var nöjd med att hans idé nu lanserats världen över, men menar att fler måste ansluta sig för att det ska innebära någon verklig skillnad för världens arbetare och företag.

– Det gäller att få ännu fler att ansluta sig och att dela bra exempel, ta fram rapporter om vad som fungerar så att fler och fler engagerar sig, säger han.

USA ännu inte med

Än så länge så har inte USA, som ofta kallas världens enda supermakt, ställt sig bakom "Global Deal". Det fanns även förhoppningar hos regeringen att flera världsstjärnor skulle ställa sig bakom initiativet, men de försöken har misslyckats, vilket Expressen rapporterat om.

Men enligt Löfven var onsdagens lansering bara början.

– Och vi hörde redan här att ytterligare ett land, Argentina, också ville vara med. Vi kommer bli fler.

Han menar också att det är av stor vikt att frågan följs upp och inte bara blir en programförklaring som faller i glömska.

– Någonstans måste det bli en uppföljning givetvis, men det är inte mötena som är det viktiga. Det är att man ansluter sig och påbörjar sociala dialoger i lite olika former och att det sprider sig världen över.

”De som vill sitta och sura får göra det”

På hemmaplan har "Global Deal" fått viss kritik. Bland annat från forskaren Nils Karlsson, vd för Näringslivets forskningsinstitut Ratio. Han har kallats "Global Deal" för ren och skär symbolpolitik.

– Förutsättningarna för Löfven att påverka världen genom ett sådant här utspel är obefintlig skulle jag säga. Det här handlar om frågor där näringslivet självt har större möjligheter att påverka villkoren i de länder de verkar, har han sagt till TT.

Men Löfven menar att kritikerna är helt fel ute.

– Det är bara att titta på Sveriges egen historia. Det som gjort att vi lyckats så väl handlar om att den sociala dialogen funnits, både mellan arbetsgivare och arbetstagare men även med samhället. De som vill sitta och sura får göra det, jag arbetar vidare.