Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

IS nya taktik: Går till attack från Turkiet

Uppdaterad 2014-11-30 | Publicerad 2014-11-29

Terrornätverket IS har den senaste tiden pressats hårt i den omstridda staden Kobane.

Men nu går extremisterna till ny attack – från Turkiet.

Kobane är sedan flera månader tillbaka belägrat av IS, som utkämpar bittra strider med kurdiska YPG-styrkor, stödda av den USA-ledda koalitionen.

Den senaste tiden har IS lidit svåra förluster och pressats tillbaka, men nu kommer nya attacker. Den här gången från Turkiet, vilket är första gången sedan striderna inleddes, rapporterar AP. Enligt Kobanes militära ledning har IS-krigare förskansat sig inne på turkiskt område, vilket de menar är bevis på att Turkiet "öppet samarbetar" med IS.

– IS brukade attackera oss från tre håll. I dag attackerar de oss från fyra håll, säger Nawaf Khalil, talesperson för kurdiska partiet Demokratiska Unionen, enligt nyhetsbyrån.

20-tal dödade

Attacken, som inleddes med ett självmordsdåd, kom mot gränsövergången mellan Syrien och Turkiet, vid Kobane. Enligt en reporter på AP steg svart rök mot himlen samtidigt som tungt beväpnade pansarfordon placerade sig vid stadens gräns. Kraftig skottlossning hördes samtidigt i området, samt i Kobanes sydvästra delar. Även där hade IS-trupperna får förstärkningar i form av pansarvagnar.

Minst 17 jihadister och åtta kurdiska krigare har dött i de senaste striderna, enligt organisationen Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter, som har sin bas i Storbritannien.

Ser kurder som säkerhetsproblem

De turkiska myndigheterna bekräftar att det skett ett självmordsdåd på den syriska sidan om gränsen – men kallade uppgifterna om att IS-trupper befinner sig i Turkiet för "lögner".

IS uppges kontrollera flera gränsövergångar mot Turkiet, och därigenom få vapen och nya rekryter. Den turkiska regeringen ser den stora kurdiska minoriteten i landet som ett säkerhetsproblem och har tidigare varit mycket tveksamma till att bistå kurdernas kamp mot IS. Dock har man nyligen gått med på att låta peshmerga-styrkor från Iraks autonoma kurdiska region passera landet för att bistå YPG i Kobane.