Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

94-åring dog i trappuppgång

Publicerad 2014-11-03

Mannen skickades hem från sjukhuset mitt i natten

Sollefteå sjukhus.

94-åringen skrevs ut från sjukhuset klockan tre natten.

På morgonen hittades mannen död i sin trappuppgång.

– Ingen ska behöva dö så, säger en släkting som anmält Sollefteå sjukhus.

Det var på kvällen den 6 oktober som den 94-årige mannen från Ramsele föll i sitt hem och kände andnöd.

– Han ringde oss och kände sig trygg med att han skulle få komma till sjukhuset, berättar en anhörig som inte bor på orten.

Mannen fördes med ambulanstransport till Sollefteå Sjukhus där han genomgick en neurologisk undersökning, men inga skador konstaterades.

Beskedet en chock

Eftersom mannen hade fortsatt svårt att andas tittade personalen till honom tre gånger under natten. Vid tretiden på natten beslutade ansvarig läkare att skriva ut patienten och överlåta ansvaret till en joursköterska.

Några timmar senare hittades den 94-årige mannen död i fastigheten där han bodde. Han hade inte klarat att ta sig uppför trapporna till sin lägenhet utan fallit ihop på den nedersta trappavsatsen.

För släktingarna, som trott att mannen skulle läggas in för observation, blev beskedet om hans bortgång en chock.

”Inte värdigt”

– När jag ringde sjukhuset på morgonen sa en sköterska att han "nog" gått hem. Då blev jag orolig och bad en annan bekant köra till Ramsele och undersöka var han var, berättar den anhöriga för Aftonbladet.

Anmälaren som nu skrivit till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, menar att Sollefteå sjukhus brustit på flera punkter.

"Jag ställer mig frågande till att NN skickades hem, utan erforderlig assistans eller underrättande av anhöriga då dennes allmänna hälsotillstånd uppenbart signalerade behov av omfattande hjälp.

Jag anser att det inte är ett värdigt slut att tvingas somna in i ett trapphus. Jag ställer mig även frågande till om de medicinska bedömningarna som gjordes beträffande NN var korrekta mot att denne avled i så nära anslutning till det fall i hemmet som orsakade sjukhusvistelsen."

”Beklagade tre gånger”

– Jag vill rikta uppmärksamheten på att det inte får gå till så här. Så att ingen annan drabbas av något liknande. Det är förskräckligt att en 94-åring ska behöva dö ensam i en trappuppgång. Läkaren beklagade tre gånger det inträffade, men det hjälper ju inte.

Aftonbladet har sökt men inte fått någon kommentar från Sollefteå sjukhus.