Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Explosioner i Jerusalem på tisdagskvällen

Uppdaterad 2014-07-09 | Publicerad 2014-07-08

Minst 15 palestinier dödade i flygattacker - Israel förbereder markoffensiv

Flyglarmet ljöd i Jerusalem strax efter 21 på tisdagskvällen.

Kort eftetår hördes två smällar, men det är oklart om några raketer slagit ned i stan.

Israel förbereder sig för en markoffensiv mot Gazaremsan där israeliska flyganfall dödade minst 15 personer och skadade cirka 100 på tisdagen

I den dödligaste attacken träffade en missil ett hus i staden Khan Yunis. Sju personer dödades och 25 skadades – bland annat barn, enligt sjukvårdskällor.

Palestinska Hamas meddelade kort därpå i ett uttalande att efter attacken är alla israeler "legitima" måltavlor. Palestinske presidenten Mahmud Abbas har krävt att Israel genast avbryter offensiven, döpt till "Operation Protective Edge".

Strax efter 21 på tisdagskvällen ljöd flyglarmet som indikerar raketanfall i Jerusalem, cirka 80 kilometer norr om Gaza. Två smällar hördes kort efteråt, men det är oklart om några raketer slog ned eller om de blev nedskjutna av missilförsvaret, rapporterar AP.

Något tidigare, cirka 20.50, hördes flyglarmet också i Tel Aviv. Ett vittne ringer också vid 21.20 och berättar om ytterligare larm.

– Det hördes här för fem minuter sedan.

Värsta sedan 2012

Enligt israeliska medier dödade militären i sin offensiv också flera beväpnade palestinier som försökte ta sig in i södra Israel via havet.

Nyhetsbyrån AP rapporterar att minst en raket avfyrades mot Tel Aviv, men att den ska ha skjutis ned av israeliska missilförsvarssystem "Iron dome"

Våldsamheterna är de värsta i området sedan November 2012.

Israel mobiliserar

Flygattackerna riktar sig mot grupper som de senaste fyra veckorna trappat upp raketanfallen mot Israel, skriver AFP. Bara i måndags avfyrades 85 raketer, enligt tidningen Haaretz. Samtidigt har våldsamma upplopp skett i de palestinska områdena efter ett brutalt mord på en 16-årig palestinsk pojke i Jerusalem – som ses som en vedergällning för mordet på tre israeliska tonåringar, vilkas kroppar hittades bara dagar innan.

Utöver flygräderna har Israels premiärminister Benjamin Netanyahu beordrat israeliska armén att förbereda sig för en markoffensiv och Israels regering har godkänt mobilisering av 40 000 reservister.

– Han spänner musklerna. Han skickar ett meddelande till Hamas att han menar allvar, säger Akiva Eldar som är direktör för en fredskonferens som anordnas av den israeliska tidningen Hareetz, när han kommenterar Netanyahus utspel för TT.

Om han verkligen är redo att genomföra operationen är oklart men Eldar tror att offentliga opinionen och israeliska medier kraftigt pressar Netanyahu att visa styrka.

Känslomässigt

Enligt Eldar är spelet farligt och om det inte ska spåra ur måste någon backa. Samtidigt har morden på tonåringarna gjort situationen känslomässig.

– Folk har blivit mer emotionella och mindre rationella, säger Eldar.

Rebecca Greig, en brittisk journalist som arbetar i Tel Aviv, berättar att morden gjort konflikten väldigt konkret och att sorgen övergått i ilska hos många.

I sociala medier i Israel kan hätska åsikter läsas om palestinier och många israeler ser en Gazaoffensiv som nödvändig.

– Även om folk inte kände pojkarna personligen var det som om de sörjde någon de kände, säger Greig till TT.