Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

”Låt sju län bilda Svealandsregionen”

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-17

Vill att sju blir en Sören Gunnarsson tycker att sju län i Svealand ska bila en ny Svealandsregion.

Sju län – en Svelandsregion.

Det anser Sören Gunnarsson, landshövding i Örebro län, är framtidens väg att gå.

– Det ger den bästa möjligheten för att utveckla arbetsmarknaderna i områdena, säger landshövdingen i ett pressmeddelande.

Senast på fredag ska regeringen få in synpunkter över Ansvarskommitténs förslag om ny indelning av Sverige. I framtiden är det tänkt att Sverige ska få mellan sex och nio nya storregioner med 1-2 miljoner invånare i varje. Hur dessa ska se ut är nu uppe för diskussion.

Örebro läns landshövding föreslår att Värmland, Örebro, Västmanland, Södermanland, Uppland, Dalarna och Gävleborg slås samman till en ny region, Svealandsregionen.

Sören Gunnarsson påpekar att det inte är någon godtycklig kartritning som ligger bakom förslaget, de sju länen samarbetar redan i dag i en gemensam sjukvårdsregion.

– Tiden är mogen för en ny regional indelning. De olika samhällssystem som råder i landet innebär en orättvisa om vilka resurser de olika delarna av Sverige förfogar över och skapar därför ett obalanserat Sverige, heter det i yttrandet till regeringen.

Sören Gunnarsson menar att det är för att tillvarata länsmedborgarnas intressen som han nu förordar den nya Svealandsregionen. Rätt till bra sjukvård, arbeten, utbildning och komminikationer är saker som Gunnarsson pekar på som bärande förklaringar till varför Örebro län bör vidga samarbetet i Mellansverige.

På fredag går remisstiden ut, därefter ska en sammanställning göras av bland annat 510 remissinstanser. Tidigast kan de nya regionerna bli av i samband med valet 2010, men troligare är att det sker i samband med valet 2014.