90 miljoner till ungdomsvården

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2007-09-20

Krav på högre kunskap hos socialtjänsten

Satsningen på fler jobb skär genom hela budgetpropositionen.

Nu ska unga i familjer med socialbidrag stimuleras att jobba extra medan de studerar – utan att familjens bidrag sänks.

Tanken är att införa en regel i socialtjänstlagen som anger hur stora inkomster barn och skolungdomar kan ha utan att det ekonomiska biståndet till familjen påverkas. För att genomföra detta ökar regeringen kommunernas anslag för kommunalekonomisk utjämning med 30 miljoner per år från och med 2008.

Tillsynen och uppföljningen av ungdomsvården stärks. Statens institutionsstyrelse (SiS) får därför 90 miljoner kronor för att utveckla och pröva en förstärkt vårdkedja, som ska se till att de som vårdats vid särskilda ungdomshem inte lämnas vind för våg när behandlingen är över.

Efterlyser kunskap

Även missbruksvården och arbetet mot hemlöshet behöver stärkas, konstaterar regeringen. Kommunerna måste vidare ta ett större ansvar för barn som bevittnat och kvinnor som utsatts för våld. Under hösten avser regeringen att presentera en övergripande handlingsplan för att motverka våld mot kvinnor.

Över huvud taget efterlyser regeringen bättre kunskap inom socialtjänstområdet. Det är otillfredsställande, skriver man i budgetpropositionen, att det sociala arbetet oftare bedrivs utifrån tradition och gammal vana, än verklig kunskap om effekterna av olika insatser. En modell för samverkan kring kunskapsutveckling ska därför tas fram, och årliga avtal slutas mellan regeringen, Socialstyrelsen och Sveriges kommuner och landsting.