Blodet har knappt torkat på gatorna

Publicerad 2015-11-14

PARIS. Spåren efter den fasansfulla terrorattacken är fortfarande fullt synliga i Paris.
På gatorna har blodet knappt hunnit torka.
– Jag skulle ha varit där men ställde in i sista stund, säger Marie-Catherine Hourlier, 21.

Terrorattacken i Paris beskrivs som den värsta i den europeiska historien. Minst 127 personer dog och dagen efter är spåren efter attacken fortfarande färska.
Några tiotal meter från konserthallen Bataclan ligger sönderklippta kläder och skor från offer.

Blod i rännilar på gatorna har fortfarande inte torkat. På platsen har flera lagt blommor.
– Det är fruktansvärt. Plötsligt hörde jag skott från maskingevär eka i vårt kvarter. Det är här är fullständigt omänskligt, säger pensionären Catherina Pichereau.

Låg gömd i källaren

Området och konserthallen beskrivs som tillhåll för öppensinnade människor som är intresserade av musik och kultur. Universitetsstudenten Marie-Catherine Hourlier skulle ha besökt uteställets bar men ställde in i sista stund.
– Jag bestämde mig för att stanna hemma och plugga. När jag slog på telefonen senare på kvällen såg jag en massa meddelanden från min vän. Han låg gömd i Bataclans källare i flera timmar, säger hon.
I realtid uppdaterade vännen sina bekanta om vad som hände – samtidigt som terroristerna avrättade sina offer och höll hundratals människor gisslan en våning upp. Över hela Paris dånade sirener, berättar Marie-Catherine Hourlier.
– Han klarade sig men var naturligtvis skräcklagen, säger hon.
I porten alldeles bredvid polisens avspärrningar bor Nadine med sin mamma och sin syster. 
Hon står utanför porten och gråter.
– Polisen säger ingenting. Vi har inte fått information om något. Ovissheten är väldigt jobbig, säger hon.

Tryckt stämning

Utanför avspärrningen står ett mycket stort pressuppbåd men det är ändå nästan tyst på platsen. Det råder en mycket tryckt stämning.
– Det har aldrig varit några problem här i området innan. Detta är fruktansvärt.
Några kvarter bort från Bataclan jobbar kriminaltekniker för att säkra spår på restaurangen Comptoir Voltaire. Utanför krogen med röda markiser är det också avspärrat.
Poliser med bistra uppsyner bevakar avspärrningarna och gatorna i kvarteret. De bär skyddsvästar och är beväpnade med kulsprutepistoler. Med ett undantagstillstånd utfärdat och noggranna passkontroller har Paris fått en känsla av belägring.
– Det som har hänt är obeskrivligt. Helt oskyldiga människor har slumpmässigt fått sätta livet till. Det här ska aldrig få stoppa oss eller göra oss rädda. Då har terroristerna vunnit, säger Marie-Catherine Hourlier.

Följ ämnen i artikeln