Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

”Det syns inte att jag är sjuk – men det känns”

Publicerad 2015-10-28

Moya, 29, skriver om psykisk ohälsa i hyllat inlägg

Moya och hennes morgonmediciner.

Det här är min morgonmedicin. Om jag tar den så kan jag leva ett liv som i stort sett liknar ditt. Utan den skulle jag kanske inte levt i dag”.

Så skriver Moya Milton i ett inlägg som delats av tusentals på Facebook.

– Det är en reaktion på hur människor är mot folk som är sjukskrivna, säger hon till Aftonbladet.

Moya skrev inlägget som en reaktion på synen vissa har på sjukskrivna.

I måndags tog Moya Milton från Umeå en bild på sig själv när hon tog sina mediciner på morgonen. Sedan skrev hon ett inlägg till bilden på Facebook där hon skriver om sjukdomar som inte syns utanpå.

Det syns inte på mig att jag är sjuk. Men det känns! Du träffar mig i korridoren på jobbet, i kassakön på Ica eller i hallen hos dagmamman och tycker att jag 'ser pigg ut' – men du vet inte hur jag ser ut de dagar då jag inte alls orkar mig ut genom dörren!”, skriver hon.

– Har man en sjukdom som inte syns rent fysiskt blir man hela tiden ifrågasatt, säger Moya till Aftonbladet.

”Ursäkt för att inte behöva jobba”

Hon märker hur vänner och bekanta pratar bakom ryggen på andra som är sjukskrivna.

– Jag hör folk som pratar bakom ryggen på andra. ”Hon är sjukskriven för depression men det är ju bara en ursäkt för att inte behöva jobba lika mycket”.

Moya jobbar själv som undersköterska på deltid. Hade hon jobbat heltid hade det inte gått. I hennes eget fall handlar det om psykisk ohälsa. Men hon tror att personer med exempelvis diabetes eller andra sjukdomar som inte syns lika tydligt också kan känna igen sig.

– Precis som någon med diabetes behöver jag äta regelbundet, sova ordentligt och ta mina mediciner för att kunna få livet att fungera.

Vad tycker du om synen på just psykisk ohälsa i samhället i dag?

– Den har nog blivit bättre de senaste åren men det finns en väldigt stor okunskap fortfarande.

Hur ska man minska fördomarna?

– Det bästa vore om människor vågade vara öppna. Dels de som har en diagnos, dels de som finns i deras närhet. Våga fråga, men acceptera också om den sjuka inte vill prata om det.

På ett par dagar har Moyas inlägg delats över 5 000 gånger. I texten är hon inte särskilt tydlig med vilken sjukdom hon själv har, vilket lett till att många med olika typer av problem känt igen sig.

– Jag var inte beredd på att texten skulle delas så här mycket så snabbt. Det har varit väldigt mycket positivt, säger hon.

Läs hela inlägget nedan.

---
Gilla Aftonbladet på Facebook

ANNONS

Följ ämnen i artikeln