Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Dykarnas fynd: älskarinnans bagage - i kaptenens hytt

Uppdaterad 2012-02-26 | Publicerad 2012-02-09

”Kapten Ynkrygg” i husarrest hos den bedragna hustrun

”Kapten Ynkryggs” straff efter fartygskatastrofen i Italien avlöser varandra.

Inte nog med att Francesco Schettino riskerar ett långt fängelsestraff.

Samtidigt som hans älskarinna ombord nu avslöjats sitter han i husarrest - hemma hos den bedragna hustrun.

Drygt tre veckor efter katastrofen ligger lyxkryssaren Costa Concordia fortfarande som en orörlig koloss utanför ön Giglio på den italienska västkusten.

17 passagerare har hittats döda och 15 saknas ännu men räddningsarbetet är avslutat. Nu ligger fokus på att stabilisera förtyget inför den bärgningsinsats som man hoppas ska kunna förhindra en miljökatastrof i området.

Gigantiska skadeståndskrav

Samtidigt rasar gigantiska skadeståndskrav in till rederiet från advokater som företräder överlevande och omkomnas familjer i bland annat Italien, USA och Tyskland.

Allt detta kan Francesco Schettino läsa om eller följa via tv-nyheterna hemma i sitt hus i den fina kuststaden Meta di Sorrento där han sedan katastrofen sitter i husarrest.

Hittills har han varit nöjd med att slippa häktet och istället kunnat umgås med sin fru och sin dotter. Men efter de senaste dagarnas vändning kan han ha tänkt om.

Dykare som haft till uppgift att gå igenom fartygets hytter nådde i veckan fram till kapten Schettinos hytt - och fynden där lär ha gjort husarresten till hans värsta straff.

Kär i kaptenen

I kaptenshytten fanns kläder och andra ägodelar som tillhörde den moldaviska kvinna, Domnica Cemortan, som tidigt pekades ut som Schettinos fripassagerare och älskarinna, en uppgift som fram till denna veckan förnekats.

Efter dykarnas fynd har kvinnan svängt och bekräftat att hon är kär i kaptenen. Bilder på de två har publicerats, bland annat från ett kryssningsstopp på Franska Rivieran där de två ses äta ostron i idylliska Villefranche nära Monaco.

Schettinos hustru talade i veckan ut i ett italienskt veckomagasin och försvarade då sin man som en hängiven kapten och en lojal familjefar.

Men då hade dykarna ännu inte bänt upp dörren till makens hytt.