Här gör rymdraketen Vega sin jungfrufärd

Publicerad 2012-02-13

Svensk styrdator i den europeiska bärraketen

Europén Vega är rymden!

I dag klockan 11 gjorde den europeiska rymdraken sin jungfrufärd till rymden.

Och den styrs av inget mindre än svensk teknologi.

Aftonbladet direktsänder uppskjutningen.

Vega är nytillskottet i Europeiska rymdorganisationens, ESA, rymdflotta. Raketen är 30 meter hög, har en diameter på tre meter och väger nära 140 ton vid start och har utvecklats främst tack vare finansiering från Italien.

I dag klockan 11 sköts den upp från Europas rymdbas i Kourou i Franska Guyana.

Placera ut satelliter

På morgonen genomfördes de sista kontrollerna inför jungfrufärden. 90 minuter före start var Vega resklar. Alla lampor i kontrollrummet på rymdbasen lyste grönt och väderrapporterna var bra, enligt AFP.

Vega är en så kallad bärraket och har ett stort uppdrag framför sig. Väl på plats i omloppsbanan ska fyrstegsraketen Vega placera ut nio satelliter runt jorden på 700 kilometers höjd, uppger ESA.

Sverige styr Vega

Svenska forskare har en stor roll i lanseringen av den nya rymdraketen. Vega styrs nämligen av inget mindre än svensk teknologi. RUAG Space i Göteborg har utvecklat och tillverkat styrdatorn ombord och är back-upleverantör av telemetriantenner till raketen.

Förhoppningsvis ska raketen agera som planerat och komplettera de större raketerna Ariane-5 och Soyuz i Kourou – med två uppdrag per år.

ANNONS