Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Polisen: ökningen märks på gatan

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-01-31

Så känner du igen missbruket

knarkets ansikte På fem år har kvinnans ansikte förändrats – av metamfetamin.

I USA kallas den för ”crystal meth” eller ”ice” och är en av de droger som skördar flest offer.

Och i Sverige ställer metamfetamin till allt större problem för polisen.

– De som använder drogen är mycket våldsamma, säger Jan Westling, kriminalkommissarie på länsnarkotikaroteln i Stockholm.

Både tullens och polisens beslag av den farliga drogen metamfetamin skjuter i höjden. Drogen finns i dag i hela Sverige och används främst av ungdomar.

På Stockholms gator märker polisen av den ökade handeln. Men trots de allt fler beslagen sjunker priset på drogen. Det tyder enligt polisen på att även utbudet på gatan skjuter i höjden.

– I dag kostar ett gram cirka 200 kronor. Det är relativt billigt och ligger i linje med andra populära droger med stort utbud på marknaden, säger Jan Westling, på länsnarkotikaroteln i Stockholm

Farlig för alla

Förutom att drogen är farlig för användaren, kan även andra drabbas av det ökade missbruket.

– Missbrukare av metamfetamin är ofta väldigt våldsamma, de använder överdrivet våld och kan kan inte kontrollera sina humörsvängningar, säger Jan Westling.

Metamfetaminet ger ungefär ett liknade rus som systerdrogen amfetamin. Med skillnaden att metamfetaminet är mycket farligare – och klassas som ”smutsigare” i missbrukarkretsar.

Blir lurade

– Kroppen behöver längre tid på sig för att göra sig av med metamfetaminet. Man blir extremt ”bakis” och mår otroligt dåligt när ruset är på väg att gå över. Erfarna missbrukare försöker undvika den, men det händer att de luras och tror att de köper amfetamin men får metamfetamin i stället, säger han.