Ett glas rött om dagen är inte nyttigt

Publicerad 2014-05-13

"Ett glas rödvin om dagen är bra för dig", brukar det ju heta.

Glöm det.

Nu har amerikanska forskare slagit hål på myten.

Tidigare har forskare trott att antioxidanterna i ett glas rött leder till ett långt och hälsosamt liv. Men nu har amerikanska forskare vid Johns Hopkins-universitetet kommit fram till att så inte alls är fallet, skriver AFP.

Hälsoeffekterna av resveratrol, som är en av de antioxidanter som finns i rödvin, är minimal och den har inte någon märkbar inverkan på inflammationer, hjärt-kärl-problem, cancer eller livslängd.

Nu kan du alltså inte längre dricka rödvin i tron att du ska bli friskare.

Hittade inget samband

I studien har forskare mätt nivåerna av resveratrol i urinen hos närmare 800 personer i två byar i Toscana i Italien.

Personerna var 65 år eller äldre när studien inleddes 1998. Efter nio år kunde forskarna inte hitta några samband mellan nivåerna av antioxidanten och olika sjukdomstillstånd.

– Om det finns någon fördel med rött vin verkar det inte vara kopplat till resveratrol specifikt, säger Blase Carabello, kardiolog vid sjukhuset Mount Sinai Beth Israel till AFP.

Myten har sålt i miljarder

Tidigare har försök på djur påvisat att ämnet, som också finns i vissa asiatiska rötter, liksom i jordnötter och bär, har hälsofrämjande effekter. Även om det inte kunnat påvisas i försök på människor så har rönen lett till att tillskott med resveratrol säljs för 30 miljoner dollar om året – enbart i USA.