Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

Så påverkar krisen världsekonomin

Publicerad 2014-03-03

Krisen i Ukraina har inte bara fått säkerhetspolitiska konsekvenser.

I Ryssland har börsen störtdykt och rubeln försvagats till rekordlåga nivåer – och nu hotas hela den globala ekonomiska utvecklingen.

– Det är ett av de allvarligaste lägen vi haft på flera år, säger SEB:s chefekonom Robert Bergqvist till TT.

Rysslands intåg på Krim har redan fått världledare att kasta hårda ord mot varandra och har lett till en spricka i G8-länderna.

På ena sedan finns Ryssland, medan USA, Storbritannien, Kanada, Tyskland, Frankrike, Italien och Japan finns på den andra.

Börsen rasade

Läget kan få allvarliga konsekvenser på världsekonomin, tror experter.

– I och med att den geopolitiska osäkerheten ökar riskerar det att slå mot den globala tillväxten. Osäkerheten leder till att företag skjuter på sina investeringar och skjuter på anställningar. Och hushållen som ser börserna falla håller hårdare i plånböckerna, säger SEB:s Robert Bergqvist till TT.

I Ryssland har börskurserna rasat och rubeln under måndagen svagare än någonsin tidigare jämfört med dollarn och euron.

Men även i Sverige har börsen tagit stryk och OMXS-index föll 2,6 procent samtidigt som räntorna sjönk, skriver TT.

Kreditbetyg kan sänkas

– Med tanke på att det här är ett av de allvarligaste lägen vi haft på flera år, kan man tycka att finansmarknaderna tar lite lätt på situationen. Ingen vill tro att den här krisen ska utvecklas till något ännu värre, säger Bergqvist.

Samtidigt har Ratinginstitutet Standard & Poor's (S&P) varnat för att man överväger att sänka Rysslands kreditbetyg från BBB, två steg över så kallad skräpstatus.

”Vi bevakar utvecklingen och kan komma att agera om vi finner det lämpligt”, skriver S&P i ett skriftligt uttalande enligt Reuters.