Sveriges klantigaste rånare – någonsin?

Publicerad 2013-01-14

Se hela filmen från polisutredningen

Se hela övervakningsfilmen med tre rånare som går till historien.

De kan vara Sveriges klantigaste skurkar – någonsin.

Trion glömde en viktig detalj: hur de skulle ta sig ut ur guldbutiken när de rånat den.

Den övervakningsfilm som Aftonbladet fått från polisen visar hur amatörmässigt rånarna agerade i samband med rånet mot en guldsmedsbutik på Engelbrektsgatan i Stockholm den 6 mars 2012.

De maskerade rånarna hotar butiksinnehavaren med en startpistol och tar bytet, guld för drygt 750 000 kronor.

30 sekunder efter att de kommit in i butiken försöker de ta sig ut. Men dörren är låst inifrån, och de hittar inte öppningsknappen. Rånarna försöker förgäves slå sig ut med olika verktyg som de hittar i butiken.

Inte förrän efter flera minuter kommer de ihåg att de har en slägga med sig i en väska. Inte heller med den lyckas de slå sig ut.

Efter sex minuter uppenbarar sig en polisman med draget vapen utanför butiken. Strax därefter sätter rånarna övervakningskameran ur spel, och lyckas till slut ta sig ut.

Men på grund av att de varit instängda så länge i butiken har de inte längre någon chans att komma undan. Ute på gatan väntar fem polismän. Rånarna springer ner mot Birger Jarlsgatan där de grips. Polisen öppnar eld mot rånarna och skjuter då tio skott rakt in på ett gym, där tre kvinnor tvingas söka skydd.

Men det är en annan historia. De tre rånarna sitter i dag i fängelse, dömda till mellan 1,5 och 4 års fängelse.