Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

”Har duperat hela samhället”

Publicerad 2012-11-02

En person i Sundsvall har bluffat till sig 20 miljoner kronor i assistansersättning av Försäkringskassan.

Fick 20 miljoner genom fejkhandikapp

En person i Västernorrland misstänks ha lurat till sig 20 miljoner kronor i assistansersättning från Försäkringskassan genom att fejka ett rörelsehandikapp.

– Personen verkar har duperat hela samhället, säger Petter Källman, chef vid polisens ekobrottsrotel i Sundsvall, till Dagbladet.

Försäkringskassan fick tips om bedrägeriet genom ett tips i januari.

– Personen kommer att delges misstanke om grovt bidragsbrott inom kort, säger Petter Källman.

Försäkringskassan genomförde först en egen undersökning om det misstänkta fusket innan polisen kontaktades.

Undersökningen visade att personen kan ha lurat till sig cirka 20 miljoner kronor.

– Det är en väldigt stor summa pengar. Det innebär att det här är ett av de större bedrägerierna som gäller en enskild brukare, säger försäkringsdirektör Svante Borg på Försäkringskassan till Aftonbladet.

Polisen har bevis

Polisen anser sig nu ha bevis för att fusket verkligen ägt rum. Genom spaning och förhör med vittnen anses det klarlagt att personen fejkat ett handikapp, enligt tidningen.

Frågan om den misstänkte fuskaren är en man eller kvinna, och vilket sorts handikapp som ska ha fejkats besvaras varken av polisen eller förundersökningsledaren, kammaråklagare Lo Jonsson i Sundsvall.

– Jag tänker inte uttala mig över huvud taget om den här utredningen. Jag tycker att det är oerhört olyckligt att det läckt ut uppgifter om den i medierna, säger hon till TT.

Länskriminalens chef Mats Anrep är inte heller nöjd med att uppgifterna läckt innan personen delgivits misstanke om brott.

- Vi ser seriöst på det här och försöker satsa hårt. Vi ska ju försöka göra klart det här givetvis. Vi får väl se hur det går, säger han till Aftonbladet.

Lo Jonsson säger att "en hel del" arbete återstår innan förundersökningen är klar och eventuellt leder till åtal.

Flera fall

En lång rad bedrägerier för att få assistansersättning från Försäkringskassan har avslöjats under de senaste åren.

Ett av de mest spektakulära fallen var en pappa i Skåne som tvingade dottern att spela autistisk och utvecklingsstörd. Han fick sedan assistanspengar från Försäkringskassan för den påstådda personliga assistansen på 14 timmar per dag. Den totala månadskostnaden landade på 96 824 kronor och sedan fusket avslöjats krävde Försäkringskassan mannen på 1,6 miljoner kronor.

En annan uppmärksammad fuskare lurade Försäkringskassan på drygt 5,8 miljoner kronor genom att i flera år kraftigt överdrivna sina problem efter en pisksnärtskada.

Under rättegången presenterades bevis för att mannen vandrat under en utlandssemester, att han seglat till havs och kört olika fordon. En tidigare flickvän vittnade också om att hon aldrig sett några tecken på funktionshinder.

Båda fallen har lett till fleråriga fängelsestraff.