Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Polisen varnar för vägpirater

Publicerad 2013-06-22

Trafikanter vid motorvägar har den senaste veckan stoppats av människor som försökt byta smycken mot kontanter.

Polisen varnar nu för vägpirater som står längs med de svenska vägarna.

– Stanna inte utan ring polisen i stället, säger Lars-Göran Bäckman, inre befäl vid polisen i Uddevalla.

De tyskregistrerade bilarna står vid motorvägarnas av- och påfarter och försökt påkalla andra trafikanters uppmärksamhet. De bilister som har stannat har erbjudits smycken i utbyte mot kontanter.

– Vi har haft en del samtal in till länskommunikationscentralen med guldförsäljare som har stått och försökt byta till sig kontanter. Vår informationsenhet i Malmö gick i veckan ut med en varning till bilister, säger Jimmy Modin, polisens presstalesman i Skåne.

Kastar sig ut på vägen

Även polisen i Uppsala, Stockholm och Västra Götaland har under den senaste tiden fått flera samtal om människor som vill ha hjälp med bensin längs med vägar i länen. I Bohuslän har de koncentrerat sig på motorvägen i höjd med Strömstad.

– Vi har haft vägtrafikanter som mer eller mindre ganska brutalt stoppat andra trafikanter ut med vägen E6. Man har kastat sig ut i vägen för att få stopp på bilar och få dem in till vägkanten. De ger sken av krångel med bilen eller bensinstopp, säger Lars-Göran Bäckman, inre befäl vid polisen i Uddevalla.

Guldfärgat metall

Enligt honom har de haft motorhuvarna öppna på bilarna och de har försökt få hjälp med bensin för att kunna ta sig hem. I vissa fall har de försökt sälja falska guldsmycken för ett par hundralappar och uppåt till bilisterna.

Fenomenet med vägrånare är återkommande i Skåne och vid tidigare år har polisen fått in prover på de smycken som folk tvingats köpa.

– Där har man konstaterat att det är guldfärgat metall. Och man borde känna det när man håller smycket i handen. Guld är tungt och det är inte de här smyckena, säger Jimmy Modin, vid Skånepolisen.

”Hotfull stämning”

Och enligt Lars-Göran Bäckman känner sig folk tvingade till att köpa:

– Det jag har märkt är att folk är livrädda. En del betalar för att komma därifrån och för att slippa dem. Det blir så hotfull stämning.

En del har även drabbats av våldsammare metoder: 

– Det finns även personer som blir väldigt hotfulla. Och där menar vi att man genomför ett regelrätt rån med vapenhot. Sammantaget så leder detta till att folk ringer till polisen för de är förskräckta och vet inte vad de ska göra, säger Lars-Göran Bäckman.

”Ring polisen”

Polisens råd är att aldrig stanna för människor som behöver hjälp vid motorvägarna.

– Vi har avrått folk att stanna. Man kan inte gå på känsla på vad det är för människor som står där. Vi lever i ett mobiltelefonland. Och är det tre-fyra stycken personer som står vid vägkanten kan de antingen gå och få hjälp i ett närliggande hus eller så har de en mobiltelefon som de kan använda för att själva ringa efter hjälp, säger Lars-Göran Bäckman.

Samma råd ges av polisen i Skåne som poängterar att det är kan vara en trafikfara att stanna.

– Men det är också så att man ska inte glömma att det faktiskt kan vara så att det är personer som behöver hjälp. Men det är bättre att man ringer till oss för att få den hjälpen, vi har hjälpmedel som våra blåljus för att påkalla trafikanternas uppmärksamhet. Och om folk behöver hjälp kan vi erbjuda det på ett säkert sätt, säger Jimmy Modin.