Svenska Maria blev bränd av syra – nu fördömer hon Iran

Publicerad 2011-05-19

Vill stoppa landets öga-för-öga-straff

Svenska Maria Rashidi, 55, fick syra kastat i sitt ansikte.

Nu fördömer hon Irans "öga för öga”-straff – och hoppas att Ameneh Bahrami inte hämnas mot sin friare.

– Killen är brottsling, men det här straffet är fel. Det ska absolut inte ske, säger Maria Rashidi.

Ameneh Bahrami nobbade Majid Movahedis frieri och den rasande studiekamraten kastade frätande syra i hennes ansikte. Nu ska hon få hämnas och droppa syra i hans ögon – allt enligt sharialagen ”qisas” som innebär offret får utsätta gärningsmannen med fysiskt straff. Öga för öga – tand för tand.

För Maria Rashidi har rättegången och efterdyningarna lockat tillbaka minnen hon länge velat förtränga.

Okänd man anföll

I september 1997 låg hon i skilsmässa med sin man – och efter att ha vägrat flytta ihop med honom bestämde han sig för att hon skulle straffas. Efter en middag där hon återigen avvisat hans försoningsförslag blev hon avsläppt några kvarter från sitt hem.

Vid hennes port stod en okänd man och väntade. När hon närmade sig frågade han vad klockan var. Hon hann inte svara förrän han öste frätande syra över henne.

Det har nu gått nästan 14 år och 79 operationer sedan händelsen.

– I början var det bara helvete. Jag var nedsövd några dagar och när jag vaknade hade jag nästan förlorat synen. Jag visste inte var jag var och vad jag gjorde. Jag befann mig i en värld som inte existerade.

Ville döda exmaken

Det dröjde flera år innan hon kände att det börjat vända. Hennes man hade gripits av svensk polis, men släppts efter två dagar och direkt flytt till Iran. Marias hat och hämndbegär byttes ut mot en vilja att använda ilskan till något gott.

– I början, i kanske två tre år, tänkte jag hela tiden att han måste få straff. Jag måste döda honom, få tag på honom, göra si eller göra så. De tankarna bleknade så småningom och det växte fram en annan syn hos mig.

Hon var i stället med och grundande organisationen Kvinnors rätt, som arbetar med att stödja kvinnor som utsatts för våld och informerar både män och kvinnor.

Nu har hon engagerat sig i Ameneh Bahramis öde. När Maria för ett halvår sedan hörde talas om händelsen ringde hon den iranska nummerupplysningen och sökte kontakt. Hon fick prata med offrets bror, som hänvisade till ett hus i Spanien där Ameneh bodde när hon genomgick ansiktsoperationer i landet.

Talade i timmar

Hon fick till slut tag på Amineh – och de talade i två timmar.

– Hon var jättenere och mådde dåligt. Jag ville prata med henne och trösta henne med några ord, säger Maria Rashidi.

Detta var innan det iranska domslutet som förkunnat att Ameneh Bahrami ska få droppa syra i sin misshandlares ögon.

I fredags fick hon chansen att åter prata med Ameneh – i persisk radio, direktsänd från Tjeckien, var båda med och pratade om händelsen.

– Vår intervju sändes i hela världen, för alla som kan persiska. Det var 15-20 miljoner som lyssnade. Hon satt i Iran och jag i Sverige. Då försökte jag på något sätt få Ameneh att ändra sig.

– Jag sa till henne att hon inte kommer att må bättre efteråt. ”Du behöver vård och pengar för att göra operationerna. Du behöver inte se folk som förlorar sin syn, eller röra syra en gång till. Du behöver inte mer elände”, sa jag.

I tisdags rapporterades att Ameneh kunde tänka sig att låta bli att droppa syra i Majid Movahedis – om hon fick 18 miljoner kronor.

– Det är bara då jag kommer att ge upp min rätt till ”qisas” mot Majid, trots att de säger – och jag hoppas att det är sant – att domen kommer att verkställas nästa vecka, sa hon enligt AFP.

Barbariskt straff

Maria Rashidi hade önskat att exmaken skulle dömas och få straff i Sverige, men han avled i Iran för ett par år sedan med hjärtproblem. Mannen som kastade syran går fortfarande fri.

”Qisas” som straff är hon helt emot.

– Det är absolut fel och barbariskt. Det är statligt och lagligt våld. Den iranska regimen lever och existerar med våld och hot. De skrämmer folk för att dem att hålla tyst och inte protestera.

Maria hoppas nu att kunna starta en fond för att hjälpa till att bekosta Amenehs operationer, och kanske kunna få henne att inte genomföra hämnden.

– Jag önskar att vi kan hjälpa henne. Om den möjligheten finns så lovar jag att hon kommer att ändra sig.