Finlands regering äntligen klar

Publicerad 2011-06-18

Nu kan Maria Wetterstrand tvingas flytta

Två månader efter valet – nu tar Finlands nya regering äntligen form.

– Med den nya finska regeringen finns mycket goda förutsättningar till fortsatt nära samarbete mellan Sverige och Finland, säger Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt.

Och nu kan Maria Wetterstrand tvingas flytta till grannlandet i öster.

Maria Wetterstrands make Ville Niinistö kan bli minister i Finlands regering.

Efter två månader av långdragna förhandlingar kom de sex partierna Samlingspartiet, Socialdemokraterna, Vänsterförbundet, Svenska folkpartiet, Kristdemokraterna och de Gröna i går äntligen överens om att formulera ett regeringsprogram.

Och i dag började partierna att presentera sina ministerposter.

Ny statsminister blir Samlingsparitets Jyrki Katainen, 39.

Katainen valdes till Samlingsparitets ordförande 2007 och har suttit i riksdagen sedan 1999. Han har varit profilerad inom ungdoms-, kommunal och landskapspolitik.

Wetterstrands man het kandidat

Det nästa största paritet, Socialdemokraterna, har utsett sex ministrar: finansminister, utrikesminister, omsorgsminister, undervisningsminister, arbetsminister, bostad- och kommunikationsminister.

Det är ännu oklart vilka De Gröna sätter på sina poster – miljöministerposten och biståndsministerposten.

De Grönas ordförande Ville Niinistö, som är gift med det före detta språkröret Maria Wetterstrand, är en het kandidat.

Om Niinistö blir minister kan familjen, som i dag pendlar mellan Sverige och Finland, tvingas flytta till Finland på heltid.

Aftonbladet har sökt Maria Wetterstrand utan resultat, men hon har tidigare sagt att det inte spelar någon roll var familjen bor.

På målsnöret

Svenska folkpartiet (SFP), som fick god utdelning i regeringsförhandlingarna, har redan utsett sina två ministrar: partiets ordförande Stefan Wallin blir försvarsminister och riksdagsledamoten Anna-Maja Henriksson blir justitieminister.

Bildandet av regeringen skedde på målsnöret. Nästa vecka ska Finlands ledare delta i ett EU-toppmöte med Ryssland. Utan statsminister hade mötet blivit ett fiasko för Finland.

ANNONS