Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

27-åringen i Umeå häktad för mord

Publicerad 2011-08-19

Mördad kvinna På den här gatan i Umeå hittades 55-åringen mördad.

En 55-årig kvinna hittades i en villa i Umeå i tisdags.

Knivskuren till döds.

Nu häktas en 27-årig man på sannolika skäl misstänkt för mord.

Strax före klockan sju i tisdags morse larmades polisen till ett kedjehus på Bokvägen på Teg i Umeå. Där fann de kvinnan död - ihjälhuggen med en kniv.

Dödades efter krogbesök

Kvällen innan hade hon följt en 27-årig man hem, efter en kväll på krogen.

– Brottet har skett i hans bostad, och vapnet är en kniv. Döden har sannolikt orsakats av skarpt våld, säger åklagare Peter Jonsson.

– När det gäller vad som hänt mellan de här två personerna lämnar jag inga närmare kommentarer, för att inte påverka kommande förhör.

Greps på restaurang

Tjugo minuter senare kunde den 27-åriga mannen gripas av polisen, på en restaurang en dryg kilometer från brottsplatsen.

I samband med den tekniska undersökningen har polisen gjort ett antal beslag och säkrat spår. Polisen tror att han mördade 55-åringen någon gång under natten mot tisdag.

Varken advokat eller åklagare vill lämna besked om hur den misstänkte ställer sig till anklagelserna mot honom.

– Anledningen är att förhör med andra personer kan påverkas om de vet vilken inställning han har, säger Peter Jonsson.

Jobbade för idrottsförening

Kvinnan har tidigare bott på andra platser i Sverige och även utomlands. Under senare tid gjorde hon inhopp för en idrottsförening, där hon bland annat tog betalt i entrén.

En person från en Umeåförening som jobbar med social verksamhet och som stöttat kvinnan, uppger till Västerbottens folkblad, att relationen med 27-åringen tidigare varit okänd.

– Men det måste ha varit något väldigt tillfälligt. Jag vet att hon var tillsammans med andra personer fram till ganska sent på kvällen, säger personen till tidningen.

Förhandlingar i dag

27-åringen anhölls under tisdagen, efter att polisen hållit förhör med honom.

Åklagare och polis har varit förtegna om omständigheterna kring fallet. Fortfarande är det inte känt hur mannen ställer sig till anklagelserna mot honom.

I går begärdes han häktad, på sannolika skäl misstänkt för mordet. I dag klockan 10 har häktningsförhandling hållits.

"Risk för återfall"

– Det finns risk för att han på fri fot kan påverka utredningen. Och kalibern i gärningen gör att risk finns för återfall, säger Peter Jonsson.

Dessutom finns 2-årsregeln, som innebär att då en person som misstänks för ett brott som vid dom ger över två års fängelse, sker obligatorisk häktning.

27-åringen häktas till en början i fyra veckor, fram till den 16 september.

– Utredningen kommer troligen ta längre tid än så, men vid den tidpunkten har vi nog större klarhet i hur lång tid som behövs för utredningen, säger Peter Jonsson.