Jad, 21, spelade bort halv miljon

Uppdaterad 2015-06-17 | Publicerad 2005-12-21

Han var beroende av nätpoker - nu varnar han andra

Jad, 21, började spela nätpoker när han var 15 år.

Nu har han spelat bort en halv miljon kronor.

För att betala av sina spelskulder rånade han en butik och stal pengar från sin pappa.

dömdes för rånförsök Jad Saliba försökte råna en butik för att kunna försörja sitt pokerspelande. ”Jag kunde göra vad som helst för att få tag i pengar”, säger han.

Jad såg nätpoker som ett sätt att fly undan problem. Spelet skulle göra honom rik och lycklig. Efter att ha börjat med svarta spelmaskiner gick han som 15-åring över till nätpoker.

-När man är så ung förstår man inte värdet av pengar. Ibland satte jag 20000 kronor på ett pokerspel. Pengar som försvann på bara några timmar, säger han.

Dömd för rånförsök

Han drog snabbt på sig spelskulder. Det fick honom att begå desperata handlingar för att bekosta sitt spelande. 2001 dömdes Jad för försök till rån. Och snart väntar rättegång där han misstänks för att ha bedragit sin pappa på pengar.

-Det är så beroendeframkallande med nätpoker att jag kunde göra vad som helst för att få tag i pengar.

Trots sin ringa ålder har Jad aldrig haft bekymmer att registrera sig på de svenska pokersajterna.

Lånar kontokort

-Är man under 18 kan man använda någon annans kontokort. Sen är man igång. Efter registrering är det ingen som ifrågasätter eller kontrollerar ens ålder.

Med hjälp av en kamratförening och en längre tids behandling för spelberoende har Jad nu varit fri från sitt spelande i närmare ett år.

Nu är han i stället aktiv motståndare till pokerspel och arbetar med Uris (Ungdomars revansch i samhället). Men han lever fortfarande med en skuld på 70000 kronor.

"Vi kontrollerar noga"

-Nu vill jag varna andra för faran med nätpoker. Att Svenska Spel har tillstånd känns mycket oroväckande.

En av pokersajterna som Jad använde var Unibet.

-Lånar man andras kontokort är det svårt för oss att kontrollera åldersgräns, säger Christian Bönnelyche, marknadschef på Unibet.

Nästa år startar Svenska Spel med nätpoker. Mikael Franzén, affärsområdeschef för internet, säger att deras kontrollsystem ska undvika att minderåriga kan spela.

-Vi kontrollerar personuppgifter noggrant och skickar hem en bekräftelse på posten. Det gör att yngre spelare får svårare att registrera sig, säger han.

Detta gäller för poker på internet

aftonbladet.se i går:

Anders Haraldsson

Följ ämnen i artikeln