Aftonbladet

Dagens namn: Uno

”Göran Hägglund hade kunnat hoppa över debatten”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-12

Wetterstrand var bäst, Hägglund sämst.

Det anser läsarpanelens Peter Hedberg som dock saknade ämnen som skola, EU och kvinnors villkor på arbetsmarknaden.

Peter Hedberg, 18, studerande, aftonbladet.se:s politiska läsarkommentator.

Var det en bra politisk debatt? Varför – varför inte?

– Ja, jag tycker faktiskt att den var väldigt bra. Den var saklig och de debatterade flera olika ämnen – trots att de ägnade arbetsmarknaden en hel timme. De debatterade bra i dag och det var bra klimat. Lite munhuggande, men det får man räkna med. De höll sig till ämnena och hade en bra samtalston.

Blev alternativen i svensk politik tydliga?

– Ja, faktiskt. Jag blev förvånad. Det måste bli ännu tydligare, men det var en bra start.

Vad/vem var mest överraskande?

– Två personer: Mona Sahlin och Maria Wetterstrand. Sahlin var väldigt tydlig och saklig. I början var hon verkligen på hugget. Wetterstrand var väldigt engagerad och på hugget – hela tiden. Hon visade dessutom på en större enighet med det röd-gröna blocket i många frågor.

Kom det fram något som fått dig att ändra uppfattning?

– Nej, det tror jag inte. Jag kan inte se någon sakfråga där jag ändrat uppfattning, man har ju hört argumenten under väldigt lång tid. Men ikväll var de i och för sig mer finslipade – från båda sidor.

Vem klarade sig bäst – och sämst?

– Maria Wetterstrand var bäst. Hon var engagerad och rakt på sak. Ofta svävar de ut, men hon var tydlig. Hon gjorde bäst ifrån sig.

– Sämst var utan tvekan Göran Hägglund. Han är tråkig att lyssna på debattmässigt. Han upprepade meningen ”vi måste komma ihåg” flera gånger. Det var hans trademark. Det var inte intressant att höra vad han hade att säga i någon fråga utom i den om homoäktenskap – hur han skiljer ut sig i den frågan. Annars hade han kunnat hoppa över debatten.

Vilket/Vilka ämnen saknade du?

– Tre saker. Det första är utbildning. Man sa ingenting om vilket betygssystem som ska råda och i den frågan är osäkerheten redan stor. De sa inte ett ord om grundskole- och gymnasieutbildning. Den andra saken är EU och Lissabonfördraget – för- och nackdelar. Det sista är jämställdhet på arbetsmarknaden. Jag hade velat att de ägnade åtminstone en minut om kvinnor i den offentliga sektorn.

Fick du ökat/minskat förtroende för någon av partiledarna?

– Inte för själva partiledarna, men jag upplevde att vänsterblocket ingav mer förtroende. Jag tror att det ska kunna bli ett tydligt trepartialternativ på den rödgröna sidan.

Rött eller Blått – vem vann?

– Det var otroligt jämnt. Jag kan inte säga att någon vann. Möjligtvis vann de röda med ytterst liten marginal tack vare Maria Wetterstrand. De blåa klarade sig tack vara Reinfeldt.