Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Minns du alla vädergudar?

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-08

Kolla, mycket har hänt i meteorologvärlden sedan Pohlmans tid

Kommer du ihåg när Åsa Bodén och John Pohlman var ensamma i rutan?

Då var det handritade moln på ljusblåa träskärmar. I dag regerar rörlig grafik – och tevemeteorologerna är fler än någonsin.

Gemensamt för samtliga väderpresentatörer är att de är utbildade meteorologer. De flesta har även jobbat ett par år på SMHI eller på någon flygplats innan de gör entré i rutan. Pär Holmgren, Bertil Larsson och Lage Larsson arbetade som officer i flygvapnet innan de värvades till SVT.

”Många fler i dag”

Helen Johansson är chef över väderredaktionen på SVT. När hon började som tevemeteorolog var det ungefär hälften så många i yrket som i dag.

– Ett tag var det nästan bara John Pohlman så visst är det många fler i dag, säger hon.

Tekniken har utvecklats från de handritade kartorna till avancerade satellitbilder där man i detalj kan se hur hög- och lågtrycken förflyttar sig.

Egna projekt

Meteorologerna har även fått andra arbetsuppgifter. Pär Holmgren och Madeleine Westin är två av dem som engagerat sig i klimatförändringarna och gjort egna projekt vid sidan om sändningarna.

Pär Holmgren är klimatstrateg för SVT och har skrivit boken ”Meterologernas väderbok” som Augustnominerades. Madeleine Westin hade en egen serie på TV 4 i somras om klimatets påverkan på det svenska kustlandskapet.