"Det här löser ingenting"

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-03

Aftonbladets expert Wolfgang Hansson: Det här är ett regelrätt krig

Israel inledde i dag en markoffensiv mot Gaza efter drygt en veckas bombningar.

Aftonbladets utrikesreporter Wolfgang Hansson tror inte att det innebär början till slutet på konflikten.

– I det långa loppet kommer det inte att lösa någonting, säger han.

Wolfgang Hansson.

10 000 man uppges ha mobiliserats vid gränsen till Gaza.

Innebär det här ett fullskaligt krig?

– Det får man väl nästan säga när man går in med 10 000 man efter att ha bombat en vecka. Det är svårt att kalla det något annat. Men man kan fråga sig vilka det är de kommer att kriga emot. Det finns ingen regelrätt militär i Gaza. Det är verkligen Davids kamp mot Goliat. Både vad gäller träning och utrustning, säger Wolfgang Hansson.

Varför går Israel in nu?

– De vill slå ut så mycket som möjligt av Hamas infrastruktur. De vill slå ut vapendepåer och raketramper. De vill skada Hamas så att de inte ska kunna upprätthålla en stridsfunktion.

Vad kommer att hända nu?

– Det är svårt att säga. Det kan tyckas märkligt att Israel går in med marktrupper när de har Libanonkriget från 2006 i bagaget. Det tog väldigt lång tid och det var första gången i historien som Israels militär anses ha misslyckats. Det här innebär att Israel kommer att göra egna förluster. De tar en stor risk när de går in. Det finns helt säkert en acceptans för det i Israel men det beror på hur stora förlusterna blir.

Kommer de lyckas med att slå ut Hamas?

– Det är väldigt svårt att krossa en gerillarörelse som har ett brett stöd hos befolkningen. De poppar upp igen efter ett tag. Det enda man har gjort är att man har vunnit lite tid. Risken är snarare tvärtom att de stärker Palestiniernas stöd för Hamas. Som palestinier kommer det inte gå att ställa sig på Israels sida även om man inte stöder Hamas militära gren. En medling från USA:s sida är det enda som kan lösa den här knuten.