Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Protest mot rysk "valfars"

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-02

Kritiker menar att dagens val i Ryssland är "riggat"

Ryssar röstade på söndagen i presidentvalet där Vladimir Putins handplockade kandidat Dmitrij Medvedev är den självklara segraren. Kritiker anser att valet är "riggat" och protester mot "valfarsen" har hållits.

Följ ämnen
Ryssland

Vallokalerna öppnade först i Kamtjatka vid Atlantkusten i världens till ytan största land. Några timmar senare kunde väljare rösta i östra och centrala Sibirien, och så rullade valet vidare västerut mot Moskva och Kaliningrad vid Östersjön där vallokalerna stänger på söndagskvällen.

Medvedevs storseger är självklar efter en valkampanj där Rysslands hårt censurerade tv hamrat in budskapet att han är Putins smorde efterträdare. Den i dag biträdande premiärministern och chefen för gasmonopolet Gazprom får åtminstone 60 procent av rösterna, visar opinionsmätningar. Ingen av de andra kandidaterna — kommunistledaren Gennadij Ziuganov, ultrapopulisten Vladimir Zjirinovskij och den nästan helt okände Andrej Bogdanov — har någon chans.

"I dag är det fest"

Men väljarna tycktes inte bekymra sig.

- I dag är det fest. Hela ryska folket ska rösta på en ny president, sade studenten och förstagångsväljaren Kirill.

- Jag gillade Putins politik och hoppas att han kommer att fortsätta den, sade fiskaren Sergej om Medvedev när han stannade till vid en vallokal på vägen till sin trålare.

I Vladivostok klagade telekomingenjören Gennadij Dultsev över att "allt åter har bestämts på ett sovjetiskt sätt". Han nämnde bland annat prisstoppet som införts på vissa varor innan valkampanjerna startade.

- Allt är redan klart: Medvedev blir president, men det är inte det värsta som kan hända, sade Dultsev som ändå skulle lägga sin röst på Putins kronprins.

Ny generation politiker

42-årige Medvedev tillhör en ny generation av postsovjetiska politiker i kärnvapenmakten Ryssland, som också är en av världens största exportörer av energi. Till skillnad från Putin har han dock ingen bakgrund i KGB eller någon annan säkerhetstjänst.

Medvedevs viktigaste mål är att följa Putins linje och han ska installera sin föregångare och mentor på premiärministerposten, vilket betyder att den 55-årige Putin kommer att fortsätta att dominera sedan Medvedev svärs in i maj.

Förre schackvärldsmästaren Garri Kasparov tillhör dem som höjt rösterna mot "valfarsen".

- Det är märkligt att makthavarna är så rädda för opposition. De sägs ha 70 procents stöd — vad har de då att frukta? Jag tror att de inser att stödet håller på att sjunka, sade han på lördagen.

Kritisk men optimistisk

Nina Chrusjtjova, barnbarnsbarn till 50-talets sovjetledare Nikita Chrusjtjov, var kritisk men optimistisk i en intervju.

Till ryska RT:s webbsida sade hon att det sovjetiska inflytandet märks tydligt.

- Det framgår av nya ryska historieböcker, där slavarbetet under Stalin framställs i positiv dager och Leonid Brezjnev beskrivs som en av de främsta ledarna.

Hon var mycket glad då Vladimir Putin i början byggde upp goda relationer med väst. Den skarpa tonen från Moskva just nu tycker hon är felaktig.

Ändå är hon hoppfull inför framtiden:

- Det nuvarande styret är en enorm förbättring.

- Ryssland kommer att bli ett västligt land med demokratiska institutioner, sade Chrustjova som är politisk analytiker i USA.

TT

Följ ämnen i artikeln