Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Sjuk tvingas söka a-kassa

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-17

Emelie nekas pengar från Försäkringskassan: Jag börjar bli desperat

Emelie, 37, är sjuk, men får inga pengar från Försäkringskassan.

Nu tvingas hon söka a-kassa – trots att hon har ett jobb.

– Det känns helt absurt, säger hon.

Ögonoperation Emelie, 37, jobbar som grafisk formgivare. För tre år sedan blev hon sjuk i en ovanlig ögonmuskelsjukdom. Hon har genomgått en operation och väntar nu på en andra. ”Det är helt absurt att jag ska söka a-kassa när jag är sjuk. Det känns nästan som jag fuskar”, säger Emelie.

För tre år sedan drabbades Emelie plötsligt av sprängande huvudvärk.

– Vissa dagar kom jag inte ur sängen. Jag kunde bara ligga i ett mörkt rum och inga värktabletter hjälpte.

Det visade sig att hon led av en ovanlig ögonmuskelsjukdom. Jobbet som grafisk formgivare, med långa dagar framför datorskärmen, gjorde problemen ännu värre. Till sist sjukskrevs hon.

Drogs in i februari

I höstas opererades Emelie och började jobba igen, men problemen kom snabbt tillbaka eftersom de visade sig vara mer komplicerade än läkarna först trott. Nu väntar hon på sin andra operation som är beräknad till i vår.

Men i början av februari drog Försäkringskassan plötsligt in hennes sjukpenning. Har man varit sjukskriven mer än ett halvår ska man prövas mot hela arbetsmarknaden, enligt den så kallade rehabiliteringskedjan som infördes i somras.

I snart tre månader har Emelie nu kämpat mot Försäkringskassan. Hon får inga pengar därifrån. Hon får inte heller socialbidrag, eftersom hon jobbade i höstas. I stället har hennes mamma betalat alla hennes räkningar.

Måste ta tjänstledigt

Nu har hon blivit hänvisad till a-kassan. Men då måste hon ta tjänstledigt från jobbet.

– Jag börjar bli desperat, a-kassan är mitt enda hopp. Men det är helt absurt att jag ska söka a-kassa när jag är sjuk. Det känns nästan som jag fuskar.

I de nya sjukreglerna står också att man kan få förlängd sjukpenning om det finns ”särskilda skäl”. Dit räknas dock inte Emelies fall.

Enligt Madelene Wennberg, försäkringsspecialist på Försäkringskassan, krävs en exakt prognos för när man kan börja jobba igen.

”Det låter ju jättefint”

– ”Särskilda skäl” kan användas vid operation, men då ska det vara standardoperationer som benbrott, säger hon.

Rehabiliteringskedjan infördes för att korta sjukskrivningstiderna och hjälpa människor tillbaka till arbetslivet, men Emelie är inte nöjd med den hjälp hon fått.

– Det låter ju jättefint i deras broschyrer, men jag har inte fått några som helst rehabiliteringsinsatser.