Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Beslut i dag: Mats Alm omhäktas

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-21

Aftonbladet rapporterade direkt från Falu tingsrätt

I dag beslutade Falu tingsrätt att omhäkta mordmisstänkte Mats Alm – på sannolika skäl misstänkt för mordet på fästmön Linda Chen.

Alm själv krävde att få bli frisläppt.

Aftonbladet rapporterade direkt från förhandlingarna i Falu tingsrätt.

Efter cirka 40 minuters förhandlingar beslutade rätten att Mats Alm ska omhäktas – på sannolika skäl misstänkt för mord. Förhandlingarna hölls bakom stängda dörrar. Nytt åtalsdatum blir den 3 november.

Alm, skäggig och klädd i kriminalvårdens gröna kläder, tittade mot rådmannen när rätten meddelade beslutet, men rörde inte en min.

– Jag tycker att beslutet var väntat, vi har redovisat ny bevisning som räcker för en omhäktning. Men jag anser inte att den räcker för åtal i nuläget, säger åklagare Niclas Eltenius i en första kommentar.

Kräver att bli släppt

Åklagarsidan vill inte kommentera vad den nya bevisningen består i, men kommer nu att jobba vidare med att förhöra folk i Alms omgivning. Redan nu har cirka 800 förhör gjorts.

– Det har kommit fram uppgifter i dessa som talar emot Alm, säger Eltenius.

Man väntar fortfarande på det slutgiltiga svaret från obduktionen som ska fastställa dödsorsaken. Utan den kan det bli svårt att få Alm fälld för mord i en eventuell rättegång.

Åklagaren kommer dessutom fortsätta att hålla förhör med Mats Alm. Eltenius beskriver Alm som samlad men något nedstämd i de senaste förhören.

När Mats Alm lämnade salen efter rättens beslut i dag stirrade han rakt ner i golvet utan att lyfta blicken mot åhörarna.

"Tveksamt"

Alms advokat Mats Bergh tycker att rättens beslut är tveksamt.

– Det ligger på gränsen tycker jag. Den bevisning jag fått presenterad för mig är inte speciellt stark, säger han.

Kommer ni att överklaga?

– Vi kommer att diskutera det de närmsta dagarna.

Hur mår din klient?

– Han är samlad, men visar självklart tecken på att han har suttit frihetsberövad i mer än fyra veckor.

Greps i september

Aftonbladets Lina Boström Einarsson (foto) och Mikael Stengård.

Mats Alm greps den 18 september efter att ha varit försvunnen i tre dagar. Han hittades irrandes omkring på Riksväg 80 mellan Falun och Rättvik av en privatperson. En bit därifrån i terrängen hittades senare Linda Chens kropp.

Den 22 september häktades Alm på sannolika skäl misstänkt för mord. Två veckor senare förlängdes häktningstiden, utan muntliga förhandlingar.

Mats Alm har hela tiden nekat till brott.

Denna nyhet skickades som

sms-flash den 21/10 kl 11:22

Beställ nyhetsflash du också