Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Ödesmöte för Reinfeldt

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-28

Toppmöte i Bryssel sätter Reinfeldt på prov

Flipp eller flopp?

Under de kommande dagarnas EU-toppmöte i Bryssel testas Fredrik Reinfeldts förmåga som EU-ordförande på allvar.

– Mötet är viktigare än någonsin för den svenske statsministern, säger Göran von Sydow, utredare och EU-expert på Svenska institutet för europapolitiska studier

PRÖVNING Under de kommande dagarnas EU-toppmöte i Bryssel testas Fredrik Reinfeldts förmåga som EU-ordförande på allvar.

På torsdag och fredag möts EU:s 27 stats- och regeringschefer i Bryssel för att slutmangla klimatfrågan inför det stora FN-mötet i Köpenhamn.

Målet är att komma som en enad front till Köpenhamnsmötet.

Den stora frågan rör finansieringen av EU:s klimatmål – att minska EU:s utsläpp av växthusgaser med 30 procent till år 2020. EU-kommissionen har beräknat att kostnaden för att nå målen uppgår till cirka 150 miljarder kronor per år.

Men ingen vill betala.

Och nu är det Fredrik Reinfeldts uppgift att lösa betalningen.

Flera hinder

Men flera hinder står i vägen – det största stavas Lissabonfördraget.

– Klimatfrågan har hela tiden varit prio ett för det svenska ordförandeskapet. Men mycket kraft och energi har gått till att få Lissabonfördaget på plats. Lyckas inte Reinfeldt med det kan det bli svårt att uppnå enighet i klimatfrågan, säger Göran von Sydow, utredare och EU-expert på Svenska institutet för europapolitiska studier, Sieps.

26 av 27 länder har godkänt Lissabonfördraget. Kvar är Tjeckien, vars president Václav Klaus inte vill skriva under fördraget om han inte får igenom vissa krav.

Bland annat handlar det om att de tyskspråkiga tjecker som kördes ut från Tjeckien efter andra världskriget inte ska kunna återkräva den egendom som beslagtogs av den tjeckiska staten vid krigsslutet.

Kan bli fiasko

Under torsdag och fredag kommer Reinfeldt att jobba stenhårt för att få till stånd en kompromiss i frågan.

Lyckas han inte kan hela det svenska ordförandeskapet dömas ut som ett fiasko.

– Det är toppmötena som är historieskrivande. Det är då EU-ordföranden ställs på prov och ska visa att han eller hon kan ena alla medlemsländers viljor. Lyckas man inte med det ses ordförandeskapet som misslyckat, säger Göran von Sydow.