Dansk spionchef släppt ur häktet

TT

Publicerad 2022-02-17

Lars Findsen, chef for Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), släpptes under torsdagen ur häktet. Arkivbild.

Chefen för Danmarks militära underrättelsetjänst, Lars Findsen, släpps ur häktet, rapporterar den danska nyhetsbyrån Ritzau.

Han var en av fyra personer som den danska säkerhetspolisen grep den 8 december i fjol. De fyra, däribland den tidigare försvarsministern Claus Hjort Frederiksen, uppges vara misstänkta för att ha läckt topphemliga uppgifter från landets två underrättelsetjänster.

Findsen, som greps på en dansk flygplats efter en arbetsresa i Nordmakedonien, uttryckte sin tacksamhet över domstolens beslut att släppa honom.

”Jag är givetvis glad och tacksam för Högsta domstolens beslut. Jag vill också tacka personalen på Hilleröd arrest för ett bra bemötande. Här och nu har jag inte mer att säga, men jag kommer att göra ett uttalande inom en snar framtid”, säger han i ett uttalande som förmedlats av hans försvarsadvokater.

Findsen är dock fortsatt misstänkt och utredningen fortsätter. Högsta domstolen finner skälig misstanke att han har brutit mot en sällan använd paragraf i brottsbalken om att röja statshemligheter.

Findsen nekar själv till anklagelserna och har tidigare avfärdat utredningen mot honom som ”fullständigt vansinne”.