Familjefädernas dubbelliv avslöjades – döms att betala höga skadestånd
Publicerad 2022-05-19
De tre familjefäderna levde ett dubbelliv.
Till vardags skötte de jobb och barn. Vid sidan av klottrade de på tunnelbanetåg.
Nu döms de till fängelse och höga böter i det som kallats för en av Sveriges största klotterhärvor.
Kampen mot klottret är en ständigt pågående kamp som samhället för.
Saneringarna, för att bli av med det som kallas för förfulning av stadsbilden, kostar hundratals miljoner kronor varje år.
Men få lagförs.
2020 var personuppklarningsprocenten gällande skadegörelse endast två procent.
Domen som i dag föll i Attunda tingsrätt är därför ovanlig.
Levde dubbelliv
Inte minst på grund av de höga påföljderna mot de tre åtalade familjefäderna.
Tingsrätten dömer en av männen, en 36-åring, till fängelse i ett år och sex månader för grov skadegörelse och skadegörelse.
Den andre mannen, även han 36, döms till fängelse i ett år och den äldsta i gänget, en 42-åring, döms till villkorlig dom och dagsböter.
Männen ska även betala stora skadestånd till Storstockholms Lokaltrafik. 1 miljon kronor respektive 500 000 kronor och 200 000 kronor.
Säkerhetschefens misstänkta dubbelliv på Säpo
Det var runt 2018 och 2019 som polisen märkte hur det klottrades väldigt intensivt på tunnelbanetåg och pendeltåg i Stockholm. Spåren ledde mot de tre nu dömda männen.
När de greps misstänkta för den omfattande skadegörelsen levde de alla tre familjeliv med bra löner och ordnade jobb. En av dem satt i en bolagsstyrelse, en annan var vd för ett företag, två av dem är småbarnspappor.
”Någon form av mani”
De passade inte riktigt in i bilden av den typiske klottraren.
Den drygt tre år långa utredningen har visat hur de ibland i skydd av mörkret, men ibland mitt på dagen, tog sina sprayflaskor och klottrade graffiti på tunnelbanetåg och pendeltåg. En av dem åtalades för att vid 27 tillfällen ha klottrat med sprejfärg, penna eller motsvarande på fordon eller facilitet för kollektivtrafiken. Den 36-åring som döms till längst straff åtalades för att ha klottrat vid 51 tillfällen, något som kostat SL nära en miljon kronor att sanera.
Polisen har tidigare sagt att männen klottrat så mycket att det nästan handlar om ”någon slags mani”.
Att männen kunde gripas berodde till stor del på övervakningsfilmer från tunnelbaneperronger som visar dem när de tar sig upp och ner för tågspåren. En viktig del av bevisningen har även varit männens egna bilder de tagit av den graffiti de målade och själva lade upp på sociala medier. Flera av filmerna och bilderna som ingått i förundersökningen visar dem mitt i akten och när de efteråt stolt poserar med sina verk.
Männen har nekat till att vara personerna bakom de initialer som ofta taggades, och säger att de är oskyldiga till det de anklagats för.
Men rätten anser dem överbevisade och anser det försvårande att männen förnekat ”alldeles uppenbara omständigheter som till exempel närvaro på brottsplatsen.”