Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Hundratals kullor intog Stockholm

Publicerad 2022-05-21

Hundratals kullor intog centrala Stockholm.

För skojs skull.

– För att det är kul att bära dräkt! Och det var därför vi startade, säger Rosa Flank, 59.

Aldrig förr har så många säkerhetsnålar rest till Stockholm samtidigt. I dag rullade ”Kulltåget” in på T-centralen där 181 högtidsklädda dalkullor och dalmasar hoppade av. Där möttes de av ett ytterligare ett 50-tal kullar som kommer från andra platser i Sverige.

Syftet med arrangemanget? Ingenting annat än att det är kul att ha på sig folkdräkt.

– Man är så snygg! Man känner sig verkligen snygg. Det är enda gången som folk säger ”oh va fin du är” som man svarar: ja, tack, jag vet, säger Rosa Flank, 59.

”Inte töntigt längre”

Det är hon och barndomskompisen Bittis Stafsudd, 59, som tog initiativet till Kulltåget 2016. Då var de bara fyra, men arrangemanget har växt - och nu har de utsett sig själva till Generaldirektörer för Kulltåget.

– Det är också fint att man får ha kvar det här kulturarvet. Det är sån kvinnokraft som ligger bakom en dräkt, med sömnad, broderier och allt det, säger Bittis.

Arrangemanget har tagit paus i två år på grund av pandemin. När Bittis för höra att de är upp emot 300 personer i år tappade hon hakan.

– Det är ju helt otroligt. Helgalet - tänk att intresset är såhär stort!

Men för Rosa och Bittis har lusten att bära dräkt inte alltid varit lika stark. När de var tonåringar hemma i Mockfjärd var det aldrig aktuellt med folkdräkt.

– Det hade en tönt-stämpel då. Men det är inte så längre - dräkterna är på uppgång, säger Rosa.

Dräktpoliser förbjudna

Traditionen fortsätter som den brukar. Dalkullorna hoppar av på T-centralen och promenerade till Kungsträdgården där de tog en bild.

Den ene sjunger en visa från Dalarna och den andre en kulning. I Kulltåget får man i princip göra vad man vill - men det finns en regel. Dräktpoliser är inte välkomna.

– Tänk att sitta på tåget och få veta att man är fel, och hela dagen är förstörd. Man får vara intresserad och fråga om varandras dräkter men man får inte ha åsikter, säger Rosa.

Enligt båda har det funnits ett problem i vissa orter - att folk påpekar och säger vad som är rätt och fel.

– Samtidigt vill vi säga att man ska hålla sig till vett och etikett. Man kan inte blanda hej vilt, säger Rosa.

Efter Kungsträdgården är det ”fri lek”. Att hålla ihop hundratals kullor och masar är inte helt enkelt. Ett gäng ska till Skansen, några andra ska ta en fika.

2022 blev året där ett krig avlöste en pandemi. Men om du tappar modet och faller ner på knä, så kan en väg ut vara att sätta på sig en folkdräkt, möta upp hundratals likasinnade och sjunga en sång.

Stämningen i Kungsträdgården i dag gick nämligen inte att beskriva på något annat sätt än otrolig.

– Nu ska vi gå och ta lite vin och nötter, säger Rosa Flank.