DN-reporter utreds för penningtvättsbrott

Uppdaterad 14.35 | Publicerad 13.48

Reportern själv menar att pengarna skulle gått till en renovering, men att hen blivit lurad.

En reporter på Dagens Nyheter har fört över 150 000 kronor till en av Foxtrotnätverkets kurirer.

Nu har polisen inlett en förundersökning där reportern utreds för penningtvätt, rapporterar Expressen.

En reporter som arbetar på Dagens Nyheter och som bland annat bevakat gängkriminalitet ska ha fört över 150 000 kronor till en misstänkt narkotikakurir som kopplas till Foxtrotnätverket. Med i överföringen har reportern skrivit ”renovering”.

Informationen kom fram efter att reportern figurerat i en av polisens förundersökningar i ett narkotikamål. Nu utreds reportern för penningtvätt, enligt Expressen.

En förundersökning om misstänkt penningtvättsbrott inleddes på torsdagen.

– Förundersökningen inleddes igår. Det är en misstanke som uppstått i samband med att vi har utrett det större ärendet. Vi har tittat på transaktioner och bedömt att detta är en av transaktionerna som vi vill titta vidare på, säger Sabina Eklund, förundersökningsledare på polisen i Bergslagen till tidningen.

Något förhör har inte hållits med journalisten, enligt Expressen och reportern hade inte delgivits någon misstanke under fredagen.

Kontanter som polisen hittat hos den misstänkta knarkkuriren.

– Vi kommer vidta sedvanliga utredningsåtgärder. Vi kommer jobba aktivt med ärendet. Mer än så kan jag inte säga på grund av förundersökningssekretess, säger Sabina Eklund.

Sedan tidigare har reportern tagits ur tjänst i väntan på en intern utredning.

DN:s chefredaktör Peter Wolodarski har i en intervju med Dagens Media sagt att advokatbyrån Danowskys ska utreda vad som hänt.

– Det är en intern utredning och ska inte liknas vid en brottsutredning. Syftet är att klarlägga om det finns förhållanden som har koppling till DN:s verksamhet, säger han.

Han säger också att händelsen ska granskas journalistiskt. Tidningens redaktionschef Matilda E Hansson och två journalister ska hålla i den granskningen.

– Vi försöker sköta det så normalt vi kan, säger Peter Wolodarski.

Reportern har svarat Expressen via sms: ”Pengarna skulle gå till en renovering som aldrig blev av. Jag blev lurad.”

Följ ämnen i artikeln