Ebba Busch: Jag har många år till i mig

Vivvi Alström/TT

Publicerad 2024-06-08

Efter att ha balanserat på fyraprocentsspärren verkar opinionen ha svängt för Kristdemokraterna. I den senaste mätningen inför EU-valet hamnar partiet på 6,7 procent.

– Vi har fått en enorm respons på att islam måste anpassa sig i Sverige, säger Ebba Busch.

Kristdemokraterna har jobbat i motvind inför EU-valet – i dubbel bemärkelse. Dels har partiet sett ut att kunna åka ur EU-parlamentet, dels har man fått förlägga sin valspurt till sjöss. Det av säkerhetsskäl. I samband med att Kristdemokraternas partiledare besökte Kungliga tekniska högskolan, KTH, greps flera propalestinska aktivister.

– Flera av våra möten har blivit störda, i vissa fall förstörda, av aktivister som har tagit sig rätten att tysta andra, säger Ebba Busch till TT.

Nu verkar dock opinionssiffrorna ha vänt uppåt. I en väljarbarometer från SVT/Verian får partiet 6,7 procent.

Inte riktiga röster

– Vi har fått jobba hårt för att nå väljarna med tanke på all rapportering om dåliga opinionssiffror. Men när vi väl har nått väljarna, har vi också ökat i förtroende, säger Ebba Busch under valspurten i Stockholms skärgård på lördagen.

Samtidigt är hon tydlig med att siffrorna inte är huggna i sten:

– Nu ligger vi bra till men det är fortfarande bara opinionsröster, inte riktiga röster. Det är därför vi slutspurtar ända in i kaklet, säger hon.

Uppsvinget tillskriver hon till att man har vågat ta det hon kallar för värderingsstriden.

– Svenska värderingar måste gälla alla, säger Ebba Busch.

Svikit invandrare

Hon har bland annat sagt att muslimer inte bör leva i EU om de inte anpassar sig till europeiska värderingar, något som har fått andra partier att reagera. Själv tror hon att kristdemokraterna har vunnit på utspelet:

– Vi har fått en enorm respons på att islam måste anpassa sig i Sverige. Responsen har kommit både från svenskfödda och invandrade svenskar, till exempel muslimer som flytt från totalitär islam och nu känner sig svikna på nytt, säger Ebba Busch.

– Sverige har svikit invandrare dubbelt upp genom att tillåta en annan värdestruktur i vissa bostadsområden. Det visar att etablissemanget inte behandlar dem som svenskar.

Om de 6,7 procenten inte skulle stå sig i EU-valet kan det resas krav på ett partiledarbyte, enligt källor som SvD har pratat med.

– För att göra ett starkt resultat i valet 2026 är det bra att man har några år på nacken – och jag har många år till i mig.

Följ ämnen i artikeln