Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Valfrid, Manfred

Orkanerna orsakar politisk storm i USA

Publicerad 2024-10-09 20.45

Trump riktar falska anklagelser mot regeringen. Harris försöker rycka ut, men får begränsat gehör.

Väldiga oväder drar in över USA mitt i en stormig valrörelse.

Donald Trump kritiserar USA:s federala regering för att inte hjälpa människor som drabbas av de orkaner som härjar landets sydöstra delar.

Men kritiken består i stora delar av lögner: som att regeringen aktivt avstår från att hjälpa republikanska väljare och områden, eller att den federala beredskapsmyndigheten Fema inte har några pengar för att de i stället har lagts på illegala migranter.

”Uppriktigt sagt löjligt”, enligt Femas högsta chef. ”Otroligt oansvarigt”, tycker expresidentens valmotståndare, vicepresident Kamala Harris.

”Donald Trump ljuger rakt ut om den hjälp som är tillgänglig för amerikaner som lider i efterdyningarna av orkanen Helene”, säger Harris i ett inlägg på X och fortsätter:

”Det är fel, det är farligt och det hindrar människor från att få den hjälp som de desperat behöver.”

Telefontvister

Vid ett kampanjmöte i Georgia förra veckan påstod Donald Trump att president Joe Biden vägrade att svara i telefon när delstatens republikanske guvernör Brian Kemp ringde. Det stämmer inte, svarade både Biden och Kemp, som nyligen hade talat i telefon.

Däremot sade sig Kamala Harris ha försökt ringa till Floridas republikanske guvernör Ron DeSantis utan att få något svar. Hon anklagade den konservative DeSantis för att spela politiskt spel för egen vinning.

DeSantis svarade å sin sida att han inte har kännedom om några samtal från vicepresidenten. Han anklagade henne för att ha lyst med sin frånvaro vid tidigare väderkriser i delstaten.

– Hon har ingen funktion här, sade Floridaguvernören i ett program i Fox News, där han poängterade att han har talat direkt med president Biden i stället.

Avancerad väderteori

Från en mer extrem flank i det republikanska partiet kommer mer extrema påhitt.

Vissa varnar för att regeringen planerar att konfiskera stora landområden i drabbade områden. Andra anklagar den för att på ett science fiction-vis kontrollera vädret och då styra orkanerna mot republikanska väljare.

”Ja, de kan kontrollera vädret”, har den kontroversiella och Trumplojala kongressledamoten Marjorie Taylor Greene bedyrat i sociala medier, varpå en forskarkår genom amerikanska medier har förklarat att det inte är möjligt.

Flera framträdande politiker och ledarfigurer har spridit teorier som dessa. Lokala politiker av olika partifärg har på flera håll gått ut och varnat invånare för att gå på lögnerna.