Människor smugglades till Italien i lyxbilar

TT-AFP

Publicerad 2024-06-28 01.29

Migranterna exploaterades efter att deras pass beslagtagits. Arkivbild.

Ett kinesiskt nätverk som använde lyxbilar för att smuggla in kinesiska migranter i Italien har upptäckts av italiensk polis. Människorna exploaterades efter att deras pass beslagtagits.

Smugglarna fick migranterna att utge sig för att vara ”intet ont anande asiatiska medborgare, välklädda med lite bagage, resande i kraftfulla och dyra bilar som kördes av kinesiska medborgare som bott i Italien i åratal och talade italienska”, meddelar polisen i ett uttalande.

Migranterna fördes till ett gömställe nära Venedig, där de stannade i någon dag innan de fördes vidare till andra delar av Italien eller andra europeiska länder.

På plats i gömstället tog smugglarna migranternas pass, och utsatte dem för ”allvarlig exploatering tills skulden för resan hade betalats tillbaka”, enligt uttalandet. Polisen beskriver förhållandena som människorna utsattes för som en form av slaveri.

Nio personer har gripits anklagade för att ha arbetat med smugglingsnätverket. Fler än 70 papperslösa migranter har identifierats, varav vissa är minderåriga.