Så förändras narcissisten med åldern

Petra Hedbom/TT

Publicerad 05.15

Den som är mer narcissistisk än snittet som barn kommer att fortsätta vara det även som vuxen, enligt flera sammanställda forskningsstudier. Arkivbild.

Den som är mer narcissistisk än snittet som barn kommer att fortsätta vara det även som vuxen. Men graden av narcissism tycks förändras med åldern, enligt en ny studie.

Det är forskare från Schweiz som sammanställt ett flertal studier som under längre tid följt personer med narcissistisk personlighetsstörning. Totalt ingick över 37 000 personer mellan 8 och 77 år i studierna, merparten kom från Västeuropa, USA och Kanada.

Tre typer

Forskarna delade in deltagarna i tre olika typer av narcissism – grandios, antagonistisk och neurotisk. Grandios narcissism innebär bland annat att personen är uppmärksamhetssökande och auktoritär, antagonistisk att personen ofta är arrogant, okänslig och har brist på empati medan den neurotiska bland annat har svårt med känsloreglering.

Överlag konstaterade forskarna att alla tre typer av narcissism klingade av något mellan barndomen och fram till det att personerna blev äldre. Tydligast var skillnaden för dem med den grandiosa varianten

Utvecklar karaktärsdrag

Men forskarna såg också att de som haft väldigt starka narcissistiska drag som barn fortsatt hade starka drag jämfört med ”normalnivån” även som äldre.

Varför de narcissistiska personlighetsdragen klingar av med åldern vet inte forskarna. Men det kan bero på att man som vuxen anpassar sig mer, resonerar de.

“De sociala roller vi tar på oss som vuxna, som partner, som anställd eller förälder, kan göra att de utvecklar mer mogna karaktärsdrag”, säger Ulrich Orth, studiens huvudförfattare i en presskommentar.