Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Då återuppstår eldhärjade Børsen

TT-Ritzau

Publicerad 2024-08-25 20.23

Stora delar av den anrika Børsen brann i april då den var under renovering inför byggnadens 400-årsjubileum. Arkivbild.

Snart inleds arbetet med att återuppbygga den eldhärjade historiska byggnaden Børsen i Köpenhamn. Halva byggnaden är förstörd, men så mycket material som möjligt ska återanvändas. Kung Frederik får lägga första stenen.

Snart fyra månader har gått sedan jättebranden skakade Köpenhamn. Børsen, som före branden genomgick en renovering, är ett av stadens äldsta hus och är daterat till kung Christian IV:s tid, år 1625.

Brandorsaken är fortfarande okänd.

Trots det dramatiska brandförloppet kunde många värdefulla föremål räddas och mycket byggmaterial har också kunnat restaureras.

– Vi räknar med att kunna återanvända 40 procent av alla tegelstenar och samtliga sandstensfigurer som fanns utanpå byggnaden, säger Brian Mikkelsen till nyhetsbyrån Ritzau.

Han är vd för branschorganisationen Dansk Erhverv, som äger Børsen, och var själv med och räddade dyrbar konst från byggnaden, bland annat Skagenkonstnären Peder Severin Krøyers ”Fra Københavns Børs”.

– Vi återuppbygger med respekt för kung Kristian IV:s vision för byggnaden genom att återbruka så mycket originalmaterial som möjligt och genom att bevara fasadens ursprungliga stil, fortsätter Mikkelsen.

Planen är också att gömma tidskapslar från 2024 inne i byggnaden.

Mer än halva Børsen brann ner, och den ikoniska drakspiran på taket hör till det som gick upp i rök. Det blev också omfattande rök- och vattenskador.

Första stenen i den del som ska återuppbyggas kommer att läggas av Danmarks kung Frederik den 26 september.