Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Justus, Justina

Brasiliens HD fastställer X-förbud

Marcus Alexandersson/TT

Uppdaterad 17.36 | Publicerad 15.43

Alexandre de Moraes, ordförande i författningsdomstolen i Brasilien och X ägare Elon Musk gillar inte varandra. Arkivbilder.

Plattformen X fortsätter att vara förbjudet i Brasilien, enligt ett beslut från Högsta domstolen i landet, skriver AP.

I fredags stoppades X i Brasilien. Plattformen har portats från Apples och Googles appbutiker och den som försöker använda VPN för att komma åt tjänsten riskerar böter på motsvarande 100 000 kronor.

Bakgrunden är ett långdraget bråk om innehållet på X och vilka representanter från företaget som finns tillgängliga i Brasilien. Beslutet togs av den kontroversielle Alexandre de Moraes, ordförande i landets författningsdomstol. Han har tidigare hotat med att fängsla X företrädare om de inte följer landets lagar. Detta efter flera månader av bråk om innehållet på plattformen, där de Moraes hävdar att X sprider extremism, hatretorik och antidemokratiskt innehåll.

Beskrivs som makthungrig

Alexandre de Moraes, 55, är före detta justitieminister i Brasilien och har tidigare portat meddelandetjänsten Telegram i landet. Kritiker menar att han är makthungrig och rundar rättsliga hörn i sin kamp att ”försvara demokratin” och att hans slutliga mål är presidentposten. Hans anhängare hyllar hans hårdhandskade hållning mot extremhögern.

Högsta domstolens ordförande, Luis Roberto Barroso, uttalade sig kring plattformsbråket i söndags:

– Ett företag som vägrar att utse en juridisk representant i Brasilien kan inte verka inom Brasilien.

Elon Musk, 53, har efter fängelsehoten inte utsett någon juridisk representant till landet. Han anser att nedstängningen är en attack på brasilianska folket.

Konkurrenter ökar

”Han (de Moraes) borde ställas inför rätta för ha brutit mot den ed han svurit”, skriver Musk bland annat på X.

En del användare i Brasilien tycks redan ha valt alternativ till X. Enligt konkurrenterna Bluesky och Mastodon har ökningen av nya användare de senaste dagarna varit närmast lavinartad.

I fredags skrev Bluesky att de fått 500 000 nya användare de senaste två dagarna, dock inte enbart från Brasilien.

Mastodon säger till techsajten The Verge att de har gått från ”vanligtvis 0 till 3,55k” nya användare i Brasilien under lördagen.