Mycket talar för att Mette Frederiksen fortsätter som statsminister
Uppdaterad 2022-11-02 | Publicerad 2022-11-01
KÖPENHAMN. När resultatet av valundersökningen offentliggörs är jublet lite halvdant på de danska socialdemokraternas valvaka.
Fem timmar senare jublar de våldsamt över statsminister Mette Frederiksen seger.
Det mesta talar för att hon fortsätter leda Danmark.
Vi fick vara med om en helt osannolik vändning i det danska valet där de sista rösterna som räknades långt efter midnatt slog över till socialdemokraternas fördel.
Med ett enda mandat fick vänstern majoritet. Men det är så jämt att man förmodligen gör en omräkning av rösterna.
Men hur det än går lutar det mesta åt att Mette Frederiksen fortsätter som statsminister. Socialdemokraterna har gjort sitt bästa val på 20 år. Hon är valets stora segrare samtidigt som hennes främsta konkurrenter om statsministerposten har gjort ett osedvanligt dåligt val. Framförallt gäller det det borgerliga partiet Venstre som tappar över tio procent.
Folk står tätt sammanpackade på socialdemokraternas valvaka trots att man tilldelats den största lokalen i folketinget, den danska riksdagen. Alla vet att socialdemokraterna blir största parti. Det intressanta är hur det går för de andra.
Tv-kamerorna och mångas blickar riktas mot hälsoministern som är en av de mest prominenta gästerna på valvakan så här långt.
– Jag hoppas att vi kan bilda en så bred regering som möjligt men det kan bli svårt, säger Magnus Heunicke medan han hela tiden håller sin fru i handen.
Stort jubel
Magnus Heunicke vill inte peka ut vilka partier socialdemokraterna kan tänka sig att samarbeta med.
– Det får bli en sak för förhandlingarna.
Så utbryter plötsligt ett stort jubel. Betydligt större än när partiets egna siffror kom upp på tv-skärmen.
Det är siffrorna för Dansk folkeparti, Sverigedemokraternas systerparti, som visas. De får bara 2,5 procent och lyckas i så fall precis kravla sig över tvåprocentsspärren.
Det är ett parti som för bara några år sedan fick 21 procent i valet. Nu är de mer eller mindre utraderade. Vilket uppenbarligen glädjer socialdemokraterna.
När vallokalsundersökningen är överstökad stiger sorlet i lokalen igen. Det bjuds på chips och ostbågar och vin och öl. Stämningen stiger trots att socialdemokraterna ser ut att tappa några platser i folketinget.
De flesta övriga partier håller också sina valvakor i folketingets lokaler.
Segern för den sittande statsministern Mette Frederiksen var mer eller mindre given. Men trots att hennes parti med bred marginal blev det största finns det ingen garanti för att hon sitter kvar som statsminister.
Vänsterblocket har fått en mycket knapp majoritet med bara ett mandat.
Det är i det ljuset man ska se Frederiksen besked under valspurten att hon vill bilda en bred mittenregering och inte den vänsterregering hon lett fram till nu.
Maktkamp
Men de borgerliga partierna har under hela valrörelsen avvisat ett samarbete med Frederiksen där hon fortsätter som statsminister. Medan Frederiksen avvisat alla lösningar där hon inte själv är statsminister. Hon företräder det största partiet därför ska hon också styra, enligt hennes sätt att se det.
En princip som Magnus Heunicke tycker är fullt naturlig.
– Så har vi nästan alltid haft det i Danmark, säger han och sväljer en klunk mineralvatten.
Det handlar helt enkelt om en maktkamp där ledarna för fyra olika partier alla tycker att de är mest lämpade att leda landet. Men till saken hör att de normalt största borgerliga partierna inte har gjort något bra val.
Venstre med Jakob Elleman-Jensen vid rodret har tappat stort.
De konservativas partiledare Sören Pape Poulsen har varit inblandad i ett antal personliga skandaler. De tros ha bidragit till att partiet störtdykt jämfört med de opinionsmätningar som i september gav partiet 15 procent.
Så ingen av dem har något riktigt bra förhandlingsläge.
Ända fram till midnatt hade det helt nya partiet Moderaterne med förre statsministern Lars Lökke Rasmussen som ledare ett bra förhandlingsläge. Men när det sista mandatet skiftade försvann hans roll som kungamakare.
Måste kompromissa
Rasmussen tvingades bort som ledare för Venstre efter den förra valförlusten men har gjort en anmärkningsvärd comeback och ligger till stor del bakom Venstres rösttapp.
Hans parti får dryga nio procent men han kan inte längre göra allvar av sitt löfte att fälla varje regering som inte är en mittenregering, det vill säga en som har med partier från båda blocken.
Men kanske blir det en sådan regering ändå. Mette Frederiksen lovade i natt att hon vill försöka bilda en bred regering över blockgränserna trots att hon på pappret har en egen majoritet om än hårfin.
– Vi ska tillsammans ta oss genom osäkra tider, sade hon i natt.
Hon tackade också sina politiska motståndare och sträckte ut en hand till dem.
Hon påtalade också att det danska folketinget nu består av 12 partier. Rekordmånga. Men det kanske inte gör det lättare att styra landet.
Resultat onsdag morgon
Trots att Dansk folkeparti är en av valets stora förlorare är stämningen god på deras valvaka som hålls i folketingets cafeteria. De flesta verkar nöjda med att partiet lyckades hålla sig kvar i folketinget med en hårsmån. Annars är det tveksamt om partiet överlevt.
Ännu högre är glädjesorlet hos det helt nybildade partiet Danmarksdemokraterne med Ingrid Stöjberg som ledare. Hon har nyligen avtjänat ett straff med fotboja för att hon som integrationsminister i den förra danska regeringen skilde på asylsökande par där någon av dem var under 18 år. Hon ställdes inför riksrätt men har lyckats göra en märklig comeback med sitt invandringsfientliga parti som tagit både röster och folketingsmedlemmar från Dansk folkeparti.
Men valets stora segrare heter Mette Frederiksen och Socialdemokraterne.