Israels krigskabinett samlas i krismöte

TT-AP-AFP

Publicerad 2023-12-28

Det israeliska krigskabinettet möts för att diskutera möjligheter att få de gisslantagna fria samt ”nästa steg” i kriget mot terrorstämplade Hamas i Gaza.

Israel antyder ånger över omfattningen av attacken mot flyktinglägret Maghazi under julhelgen.

Israels regering meddelade sent på torsdagen att det krigskabinett som skapats under kriget ska sammanträda för att diskutera nästa steg för Israel i konflikten.

Enligt Jerusalem Post ligger ett förslag från Qatar om vapenvila på kabinettets bord. Även Egypten har presenterat förslag om bland annat frigivning av gisslan och en trestegslösning för att nå vapenvila.

Strider i Khan Yunis

Mötet på torsdagskvällen kom efter ytterligare en dag av intensiva strider på flera platser i Gaza. I Beit Lahia uppger Hamaskontrollerade nyhetsorganisationer att ett 30-tal personer dödades i israeliska flygräder. Hårda strider rasade även i bland annat Khan Yunis i södra delen av Gaza.

Enligt Hamas hälsomyndighet har över 21 000 palestinier dödats sedan den 7 oktober när den islamistiska extremiströrelsen gick till angrepp mot Israel. Dödssiffran har inte verifierats av oberoende källor. Hamas uppger inte heller hur många av dödsoffren har varit stridande för Hamas.

Israels militär uppger att över 500 israeliska soldater har dödats sedan kriget inleddes. Över 160 av dem har stupat sedan markoffensiven i Gaza inleddes i slutet av oktober.

Kritisk FN-rapport

Icke namngivna källor inom Israels militär kommenterar uppgifterna om de massiva attackerna mot mellersta Gaza under söndagen och måndagen. En källa inom IDF säger att felaktiga vapen och ammunition orsakade onödigt omfattande skador bland civila, rapporterar BBC. Kommentaren kommer sedan FN:s människorättschef Volker Türk offentliggjort en kritisk och skarp rapport.

”Användningen av militär taktik och vapen i brottsbekämpning, användningen av onödigt eller oproportionerligt våld och upprätthållandet av godtyckliga och diskriminerande rörelserestriktioner som påverkar palestinier är extremt oroande”, konstaterade Türk.

Israelisk militär meddelade sent på torsdagen att inga disciplinära åtgärder vidtas för närvarande mot de soldater som deltog i insatsen då tre ur gisslan dödades, trots att de enligt uppgifter viftade med vita flaggor.