Professor totalsågar Annie Lööfs strandkrav: ”Huvudlöst”
Uppdaterad 2021-07-07 | Publicerad 2021-07-06
Annie Lööf kräver lättnader av strandskyddet för att stödja Stefan Löfven.
Det kommer få enorma miljökonsekvenser och göra så att privatpersoner får sämre tillgång till stränder, anser forskare.
– Centerpartiet ser bara den kortsiktiga ekonomiska vinsten. Men vilka vill bo i Norrland när vi har förstört våra vattenmiljöer? Det är huvudlöst, säger professor Anders Jonsson.
Syftet med C:s krav är att göra det lättare att bo i hela landet, även nära stränder.
Men experter på området är djupt skeptiska. Anders Jonsson är professor vid institutionen för ekoteknik och hållbart byggande vid Mittuniversitetet.
– Det som upprör mig är att man inte lyssnar på expertisen och inte beaktar de enorma miljökonsekvenser det här kommer att få, säger han.
Han nämner bland annat försämrad vattenkvalitet eftersom avloppsvatten från nybyggnationer kommer att läcka ut i sjöar och vattendrag. Den biologiska mångfalden är dessutom väldigt rik just vid strandmiljöer.
Under hot
Ett av Centerpartiets argument för att genomföra lättnaderna är att kommuner i dag har svårt att locka till sig nya invånare. Om strandskyddet reformeras skulle attraktiva lägen vid vattnet kunna få fler att bosätta sig på landsbygden.
Det argumentet köper inte Anders Jonsson.
– Jag har försökt prata med kommunpolitiker, att de ska säga ”etablera er gärna här men bygg som man gjorde förr - på höjden”. Då kan man njuta av utsikten av ett vatten som fortsatt går att dricka. Och du kommer själv bidra till det genom att inte bosätta dig med halva huset ute i sjön.
Anders Jonsson anser också att privatpersoners möjlighet att vistas vid vatten och stränder, skulle försämras om kravet blir verklighet.
– Centerns politik är ett steg i riktningen mot en privatisering av den värdefullaste miljön vi har. Sverige har haft en unik politik vad det gäller allmänhetens tillgång till strandnära miljöer och skog i allmänhet. Det är nu under hot.
Urholkar skyddet
Claes Svedlindh, chef för naturavdelningen på Naturvårdsverket, delar Anders Jonssons kritik. Han anser att en kravet skulle ”urholka skyddet av stränderna”.
– Strandskyddet är otroligt viktigt. Det är ett regelverk vi har för att människor ska kunna uppleva kontakt med vattnet, men också för den biologiska mångfalden som är väldigt rik vid strandzonen.
Han delar också farhågan att privatpersoners tillgång till strandmiljö är hotad.
– Vi har en generell utveckling där man privatiserar strandområden. Sverige har ett bra regelverk som möjliggör tillgång till vatten för många människor. Det vore dumt och sorglig om vi skulle ta bort systemet.
Övertolkning
I slutet av förra året lades Strandskyddsutredningen fram. Den sjösattes som en del av Januariavtalet och det är den som C nu vill bli verklighet. Partiets landsbygdspolitiska talesperson Kristina Yngwe delar inte experternas farhågor.
Hon framhåller att det finns andra lagstiftningar som hindrar byggnation i värdefulla naturmiljöer, till exempel biotopskydd.
– Det finns många andra ventiler. Jag tycker att de gör en övertolkning av vilka konsekvenser det här handlar om. Jag tror inte att exploateringen kommer att bli i den nivån att arter är hotade och den allemansrättsliga tillgången är hotad, säger hon.
DAILY Löfvens nio liv?
Aftonbladet Daily med My Rohwedder, Aftonbladets inrikespolitiska kommentator.