Forskaren om vaccinoron: Finns inget alternativ
Uppdaterad 2020-12-05 | Publicerad 2020-12-04
Ett vaccin mot covid-19 kan komma till Sverige i januari. Men många svenskar oroar sig för biverkningar och tvekar inför att vaccinera sig.
Men risken för en repris på svininfluensan, då hundratals svenskar drabbades av narkolepsi, är osannolik, enligt forskaren Farshid Jalalvand.
– Om vi inte vaccinerar oss kan vi inte stoppa pandemin, säger han.
Allt mer tyder på att Sverige kan börja vaccinera mot covid-19 i januari. Men en hel del svenskar är skeptiska till att ta en sprutan när den erbjuds. I en undersökning från Aftonbladet/Demoskop svarar en tredjedel att de inte vill ta vaccinet.
Men att många vaccinerar sig är viktigt för att få slut på pandemin, enligt Farshid Jalalvand, mikrobiolog vid Lunds universitet.
– Det uppskattas att cirka 65 procent behöver skydd för att vi ska nå flockimmunitet.
Han har fått många mail från människor som undrar om covidvaccinen är säkra. Många har svininfluensan, då hundratals svenskar fick narkolepsi av vaccinet Pandemrix, i färskt minne.
Inga tecken på allvarliga biverkningar
Att den historien upprepar sig ser han som osannolikt.
– I det vaccinet ingick en del av influensaviruset som hos en liten, liten grupp människor liknade kroppsegen vävnad. Kroppens immunförsvar gick då till attack mot sig själv och orsakade narkolepsi. I covidvaccinen använder man en helt annan virusdel som helt skiljer sig från influensaviruset.
Covidvaccinen har testats på tiotusentals människor. Biverkningar som rapporterats är milda: rodnad och smärta där det injicerades, muskelvärk och huvudvärk.
– 90 till 95 procent av vaccinens biverkningar upptäcks inom två månader, under fas 3-studierna. Det finns inga indikationer hittills på några allvarligare biverkningar, säger Jalalvand.
Wold: Börja inte vaccinskamma varann
Att vaccinen, om de godkänns, tagits fram på kort tid har ingen betydelse, enligt Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet.
– Nej, det behöver man inte oroa sig för. Man har gjort lika stora studier som på andra vaccin och granskningarna från Läkemedelsverket och andra organ har gjorts parallellt. Man har inte hoppat över något.
Men ifall ett vaccin har ovanliga, allvarliga biverkningar vet man först när antalet vaccinerade kommer upp i mellan hundra tusen till en miljon.
Beslutet att vaccinera sig eller inte blir en personlig avvägning mellan risken att bli svårt sjuk och dö och en möjlig risk för allvarliga biverkningar av ett vaccin. Agnes Wold tycker inte att folk ska döma de som väntar.
– Vi ska inte börja vaccinskamma varandra nu. Det är helt rimligt att vara tveksam och helt rimligt att inte vara det, det finns inga garantier. Jag tror att många 70-åringar kommer att vaccinera sig, det hör jag från vänner och bekanta. De är trötta på det här.
Kan krävas vaccination för utlandsresor
Agnes Wold är inte oroad över att för få kommer att ta det när tillfälle ges. Och eftersom så många länder kommer att börja vaccinera samtidigt kommer eventuella biverkningar upptäckas snabbt.
– Äldre och riskgrupper som löper stor risk att bli svårt sjuka och dö av covid kommer att vilja vaccinera sig snabbt, medan yngre avvaktar lite. Till sommaren kommer det kanske krävas vaccinationer för att resa utomlands, så det finns tillräckligt starka incitament.
Matti Sällberg, professor i biomedicinsk analys på Karolinska Institutet, menar att fördelarna med ett vaccin är klart större än riskerna.
– Den största fördelen är att vi kan återgå till ett vanligt liv. Varje person som vaccinerar sig blir som en mur mot viruset och stoppar smittan från dem som kan bli allvarligt sjuka och dö, säger han.
Att vi inte vaccinerar oss är inte ett alternativ, menar Farshid Jalalvand.
– Då stoppar vi inte pandemin och då får vi leva med restriktionerna i flera år, utan studentfiranden, bröllop och konserter.
Har vi ett samhällsansvar att vaccinera oss?
– Jag kan inte se skillnaden mellan individ och samhälle i den här pandemin, vi alla drabbas. Jag tycker att man har ett ansvar mot sig själv och sin familj att försöka bli av med den. Allas liv är på paus nu.
PODD Så ska du tänka kring hälsoångesten
Aftonbladet Daily, med psykologen Susanna Österman.