Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Kunderna rasar mot bankernas ”regnskogsfonder”

Publicerad 2020-05-14

Läsarna rasar mot storbankerna – sedan Aftonbladet visat att de satsar pengar i bolag som kopplats till skövlingen av Amazonas.

Nu reagerar även finansmarknadsminister Per Bolund (MP) på granskningen.

– Utvecklingen i Amazonas är oerhört skrämmande. Vi behöver arbeta med alla medel vi har för att stoppa den, säger han.

Avverkningen av världens största regnskog Amazonas går allt snabbare. Samtidigt bidrar miljontals svenskar till skövlingen – utan att veta om det.

I måndags kunde Aftonbladet visa hur svenska fonder tillsammans investerat 3,5 miljarder kronor i fem olika bolag som samtliga kopplats till exploateringen av Amazonas – köttjättarna JBS och Minerva, sojabolagen Bunge och ADM samt riskkapitalbolaget Blackstone, som tillhandahåller infrastruktur.

Samtliga bolag har i flera rapporter anklagats för att direkt eller indirekt bidra till avskogning och bränder.

Skog bränns ner för att utvidga bland annat betesmarker.

Nordea investerade mest, följd av Sjunde AP-fonden. Samtidigt utmärkte sig SEB, Danske Bank och Handelsbanken genom att även låta sina så kallade hållbarhetsfonder investera i Amazonasbolagen, visar granskningen som Aftonbladet gjort tillsammans med Fair Finance Guide.

Vill byta bank

Sedan artikeln publicerades den 11 maj har över 2 000 läsare hört av sig till sina banker genom ett förskrivet formulär på Fair Finace Guides hemsida.

”Att någon över huvud taget kan investera i bolag som bidrar till att skövla Amazonas är för mig helt obegripligt”, skriver en läsare till sin bank.

”Jag kommer byta bank om ni inte åtgärdar detta”, skriver en annan.

Jakob König, projektledare på Fair Finance Guide, tycker det är bra att bankkunderna ryter ifrån:

– Tyvärr är det fortfarande alldeles för svårt för sparare och bankkunder att få insyn i var deras pengar hamnar.

”Ett bekymmer”

Nu reagerar även Per Bolund (MP), finansmarknadsminister och språkrör, på granskningen.

– Det är ett bekymmer att vi investerar i sådana verksamheter som hotar hållbarheten på vår jord, säger han.

Finansmarknadsminister Per Bolund.

Även så kallade etikfonder investerar i Amazonasbolagen. Hur ser du på det?

– När man väljer att investera hållbart ska man vara trygg att det inte går till verksamheter som skadar biologisk mångfald eller klimatet. Om man som sparare får information om att det ska vara en hållbar fond måste den leva upp till högt ställda förväntningar.

Hårdare krav

Är det dags att öka kraven på bankerna som erbjuder de här fonderna?

– Vi har sett till så att det finns en oberoende granskning och märkning av fonder genom Svanen. Sedan tycker jag att det finns ett behov av att öka kraven mot finansbranschen överlag. Vi försöker, inte minst på EU-nivå, att hela tiden sätta tryck på finansmarknaden att investera hållbart.

Kan det någonsin vara okej att kalla en fond ”hållbar” om man investerar i bolag kopplade till skövling av Amazonas?

– Det är svårt. Den störande verksamheten kan ibland bara utgöra en mindre del. Men då har man som fondförvaltare ett ansvar att peka ut för bolaget att det här är inte acceptabelt, vi vill att ni avslutar den här delen av er verksamhet, säger Per Bolund.

”Oerhört skrämmande”

Du har sagt att de statliga AP-fonderna ska ligga i framkant när det gäller hållbarhet. Samtidigt investerar Sjunde AP-fonden näst mest i Amazonasbolagen.

– Det visar att det finns arbete kvar att göra. I den utvärdering vi nu gör av AP-fonderna har vi funnit att det saknas en tydlig strategi för hur man minimerar förluster av biologisk mångfald. Så här förväntar jag mig att AP-fonderna kommer att arbeta intensivt och ta fram bättre verktyg.

Avverkningen av Amazonas skenar. De senaste siffrorna visar på en uppgång på mer än femtio procent under årets första fyra månader. Hur allvarligt är det?

– Utvecklingen i Amazonas är oerhört skrämmande. Vi behöver arbeta med alla medel vi har för att stoppa den. Investeringar är en väg. Ökad konsumentmakt är en annan. Sedan måste vi också ställa krav på den brasilianska regeringen att de ändrar inriktning, säger Per Bolund.