Hundra fler orosanmälningar – i veckan
Publicerad 2020-06-22
Allt fler barn i Malmö far illa efter coronautbrottet.
Antalet orosanmälningar har gått upp med i snitt hundra stycken per vecka jämfört med 2019.
– Vi har en kraftig uppgång, konstaterar Roko Kursar (L), vice ordförande i kommunstyrelsen.
När Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) och Roko Kursar (L), ordförande respektive förste vice ordförande i kommunstyrelsen, höll presskonferens i förra veckan framkom det att orosanmälningarna i kommunen ökat kraftigt under coronapandemin.
I genomsnitt får Malmö stad hundra fler orosanmälningar per vecka än i fjol.
– Vi befinner oss i en kris och fler och fler känner oro och mår dåligt. Då är det kanske inte konstigt i sig att vi ser en stor ökning av orosanmälningar, men det är jätteviktigt att vi i kommunen gör allt för att fånga upp barn och unga som far illa, säger Roko Kursar (L), när Aftonbladet når honom.
Redan i slutet av förra året kunde Malmö stad se att antalet orosanmälningar blev fler och fler. Enligt Roko Kursar var det också någonting de tog höjd för i årets budget. Under coronapandemin har det dock exploderat.
”En djup social kris”
– Det hade varit ett jättestort problem om vi inte hade några orosanmälningar alls. Det är viktigt att vi kan fånga upp dem som far illa och på det sättet se något av godo. Att vi har strukturer för att fånga upp barn och unga som far illa, säger han.
En ökad arbetslöshet och ekonomisk oro har enligt honom lett till ökade sociala problem. Under nyligen avslutade Operation Rimfrost intensifierades också arbetet från socialtjänsten med att hjälpa barn och unga.
– Det här är ingenting som är helt nytt men vi har en kraftig uppgång. Med i snitt hundra fler i veckan jämfört med förra året ser vi att den här krisen inte bara är en smitta där vi ska rädda liv och hälsa utan också en djup social kris som påverkar hela samhället.
Över fem miljoner
Den kraftiga ökningen av orosanmälningar har sammanfallit med coronapandemin. En inledningsvis hög skolfrånvaro är en av faktorerna som Roko Kursar pekar på som möjlig orsak.
– Nu under corona är det tydligt att vi har en väldigt, väldigt hög ökning av antalet orosanmälningar. Det är då uppenbart att det är kopplat till den situation och det läget som samhället befinner sig i till följd av coronapandemin.
När kommunstyrelsen sammanträdde i förra veckan sköt de till 3 miljoner kronor till stadens kvinnojourer samt 2,4 miljoner kronor till Fryshuset Skåne och Skånes stadsmission.
Övertygad om budgetändring
Utöver det vill kommunstyret även skjuta till 45 miljoner kronor till arbetsmarknads- och socialnämnden, för insatser på det socialt förebyggande området.
Pengar som ska gå till att hjälpa barn och unga som far illa.
– De måste kunna ha resurser och förutsättningar för att möte ett ökat behov av stöd som uppkommit under pandemin.
Budgetförändringen stoppades av oppositionen, men då det rör sig om en minoritetsåterremiss är Roko Kursar övertygad om att den kommer gå genom på ett extrainsatt kommunfullmäktige.
– Det kommer bli av och det är jag väldigt, väldigt glad för. Sen är det klart att det vore bättre om vi redan nu kunde tillskjutit de resurserna men nu får vi helt enkelt vänta två veckor.