Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Marsluften renare än någonsin i Stockholm

Kan nå EU:s miljökvalitetsnormer för första gången

Uppdaterad 2020-04-13 | Publicerad 2020-04-11

Stockholmarna behöver inte åka ut på landet för att få frisk luft längre.

Luftkvaliteten i huvudstaden har aldrig varit bättre under årets första kvartal än nu, sedan mätningar påbörjades 1991.

– Även om vi går tillbaka och vi får normala halter så kommer det vara positivt för hälsa, säger Michael Norman, miljöutredare i Stockholms stad.

Senaste nytt om coronaSenaste nytt om corona

Att människor kör mindre bil märks på luften i Stockholm. Sedan mätningar av luftkvaliteten startade har luften har aldrig varit så ren vid den här tiden på året.

Trafiken har minskat med mellan 30 och 40 procent, vilket gör att många farliga utsläpp har nästintill halverats.

– I och med att trafiken är den överlägset största utsläppskällan vi har i Stockholm så har det en direkt påverkan på luftkvaliteten, säger Michael Norman, miljöutredare i Stockholms stad.

Korsningen Kungsgatan/Vasagatan brukar normalt vara smockfull med bilar. Men inte nu under coronautbrottet

Kommer få effekt på hälsa

Varje år dör 8 000 svenskar i förtid på grund av dålig luft.

Trots att Sverige har bland de bästa luftkvaliteterna i EU har huvudstaden aldrig någonsin nått de gränsvärden som EU satt upp. Men på grund av den ”vila” luften fått under mars, ser det positivt ut.

– Det kan vara så att mars månad gör att vi klarar det för första gången någonsin, under 2020. Åtminstone har chansen ökat kraftigt.

Det är främst två gränsvärden som inte Stockholm klarar. Det är dels PM10-värden, de partiklar som kommer från däck eller dras upp från vägar när bilar kör, och dels kvävedioxidsgaserna som är rent utsläpp. Mätningarna av kvävedioxid i gatumiljö inleddes 1991 i Stockholm och motsvarande mätningar av PM10 inleddes 2000.

Bron mellan Skanstull och Gullmarsplan i Stockholm är nästan biltom.

Båda ligger bra till, framför allt på PM10-värdena. Det kommer få direkta konsekvenser på folks hälsa, enligt Michael Norman på SLB analys.

– Även om det bara är en månad ger en direkt positiv effekt på hälsan hos stockholmarna. Så även om vi går tillbaka och vi får normala halter så kommer det vara positivt för hälsan.

Oro för långsiktig lösning

Trots att det ligger en tragisk orsak bakom varför luften är ren, så är det självklart positivt att den är friskare, menar Johanna Sandahl som är ordförande på Naturskyddsföreningen.

– Det här visar tydligt att när trafiken minskar så minskar problemen med luftföroreningarna, säger hon.

Samtidigt är hon oroad för hur en kris som denna kommer påverka det långsiktiga miljöarbetet i Stockholm och i världen.

– Det viktiga klimatarbetet riskerar att stanna av. Vi kommer behöva kritiska åtgärder för att lösa den längre klimatkrisen när allting sätter igång igen.