Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Sverige storsatsar i landet där regimkritiker fängslas

Uppdaterad 2020-01-02 | Publicerad 2019-12-29

DUBAI. Regimkritiker som fängslas, våldtäktsoffer som grips av polis, turister som utvisas.

Strax före jul frihetsberövades en grävande journalist, på väg till ett FN-möte, på flygplatsen i Abu Dhabi.

– Som turist kan du vara sårbar inför landets rättsprocesser, säger Radha Stirling Detained in Dubai.

Det är det ”toleranta året” i Förenade Arabemiraten, FAE, utlyst av landets president shejken Khalifa bin Zayed Al Nahyan. Tidigare i år gjorde påven Franciskus ett uppmärksammat besök för första gången någonsin på den arabiska halvön vid Persiska viken, för att stärka banden mellan kristendom och islam.

Men landet kritiseras samtidigt för diskriminerande sharialagar och för att regimkritiker fängslas. Ett av de mest uppmärksammade fallen är det med regimkritikern och journalisten Ahmed Mansoor som för drygt ett år sedan dömdes till tio års fängelse efter att ha kritiserat regeringen på sociala medier.

Strax före julhelgen greps den grävande journalisten Stevan Dojcinovic från journalistnätverket OCCRP på flygplatsen i Abu Dhabi. Han stoppades på väg till ett FN-möte om korruption dit han var inbjuden för att tala. Efter att ha hållits fängslad i 12 timmar utvisades Dojcinovic.

Genom åren har Dojcinovic avslöjat kriminella och korrupta politiker, OCCRP var tillsammans med SVT med om att avslöja mutorna inom Telia.

– Hans utvisning är farsartad. Att en prisbelönt journalist som var inbjuden av FN att delta i panelsamtal inte är välkommen till en konferens om korruption är oroväckande, minst sagt, säger Julia Wallace, redaktör på OCCRP i Sarajevo till Aftonbladet.

Turister utvisade

De senaste åren har även flera uppmärksammade fall inträffat där turister råkat i klammeri med rättvisan under semestern i Dubai:

  • En brittisk kvinna rapporterades 2016 ha gripits misstänkt för utomäktenskapligt sex efter att ha anmält att hon blivit våldtagen.
  • En kvinna från London ska ha riskerat fängelse efter att ha kallat sin exmakes nya partner för ”häst”.
  • Svensk-brittiska Ellie Holman och hennes dotter ska ha fängslats i Dubai under tre dagar, bland annat för att hon druckit alkohol på planet.
  • 2010 arresterades ett brittiskt par, anklagade för att ha kyssts offentligt, ett brott mot landets lagar. Paret försvarade sig med att det bara var en kindpuss, men dömdes till en månads fängelse innan de utvisades.

Enligt Rahda Stirling, chef för den internationella juridiska organisationen Detained in Dubai, är det här bara några exempel på hur sårbara turister är inför rättsväsendet och för osäkra och utdragna rättprocesser i landet.

– Vi har haft fall där en turist blir gripen för att ha skrivit negativa kommentarer om en hyrbilsfirma, som anmälde dem, säger hon. Dubai ger skenet av att vara en liberal stad, villfarelsen är att allt är ok.

Sverige storsatsar på Dubai

Dubai är en stad under hård press som måste vara redo att visa upp sig för världen i oktober nästa år då den stora världsutställningen World Expo 2020 hålls här, för första gången förlagts till Mellanöstern.

180 länder förväntas delta och utställningen beräknas locka 25 miljoner besökare – till en stad med tre miljoner invånare. Ytterligare 160 000 hotellrum ska byggas och vara klara till invigningen.

Sveriges medverkan är regeringens största exportsatsning de närmaste åren. Men från fackförbundet Byggnads sätts nu press på Sverige för att förbättra arbetsvillkoren för de gästarbetare som bygger den svenska paviljongen i Dubai. Det har tidigare kommit larm om att byggnadsarbetare på utställningsområdet kan ha utsatts för en extrem risk för värmeslag under de varmaste sommarmånaderna. Enligt Expo själva finns det en federal lag som förbjuder arbete i direkt solljus under det varmaste timmarna under sommarmånaderna. Företag som bryter mot lagen bötfälls.

Enligt Human rights watch senaste rapport kan de många arbetare i landet, från länder som Pakistan och Indien, tvingas till att arbeta 21 timmar i sträck och riskerar även att utsättas för misshandel och sexuella övergrepp. Utan rättsligt skydd.

Utsatt och rädd

Christer Wälivaara är strateg för internationell verksamhet på Byggnads.

– Situationen för gästarbetare är lik den i Qatar, det vill säga att man är mycket utsatt och rädd för att höja sina röster.

Enligt Expo 2020 själva finns det just nu 34 000 byggarbetare på plats.

”Att skydda deras välmående är vår högsta prioritet. Vi skriver inte kontrakt med företag som inte kan förbinda sig till vår policy och säkerhetstänk”, skriver Expo 2020 i ett uttalande till Aftonbladet.