SJ-tåg fast utanför Hallsberg

Publicerad 2014-05-31

X2000-tåget rev ner en kontaktledning strax innan Hallsbergs station i Närke.

Först efter tre timmar kunde SJ-tåget börja evakueras.

– Det är 40 grader ombord och vi får ingen information, säger en passagerare till Aftonbladet.

Trafikverket uppger att händelsen inträffade klockan 13.45 – 100 meter från plattformen på Hallsbergs station.

– Det är ett persontåg som har rivit ner en kontaktledning, säger Peter Behrman, presskommunikatör på Trafikverket.

”Folk är sura”

SJ uppger att det finns 270 människor ombord på tåget som var på väg från Stockholm mot Göteborg. Aftonbladet har pratat med passagerare ombord som klagar på att det är väldigt varmt ombord och att toaletterna är fulla och att informationen ska vara bristfällig. För att få in frisk luft i vagnarna har personalen öppnat dörrarna på tåget eftersom fönstren på X2000 inte går att öppna.

– Folk är sura men det är ingen upploppsstämning än. Men det är ingen rolig resa. Först fick vi åka ersättningsbuss från Stockholm till Södertälje och sen kliver man på ett tåg som stannar strax innan Hallsberg, säger en passagerare.

Finns ingen prognos

I tre timmar tvingades passagerarna sitta kvar ombord i väntan på att det var säkert att evakuera tåget. Enligt Trafikverket fanns det en risk för att spåren utanför skulle vara strömförande.

Klockan 16.40 påbörjades evakueringen av tåget. Enligt SJ fick passagerarna gå längs spåren till Hallsbergs station där ett X40-tåg väntade.

– Vi vill beklaga det här. Det är jätteolyckligt att det tog så lång tid innan vi kunde evakuera. Nu får passagerarna resa vidare i två timmar till Göteborg med ett annat tåg, säger Lisa Björnson på SJ: pressjour.

För passagerarna blir resan till Göteborg totalt mellan tre och fyra timmar försenad.