Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Regeringskris hotar Löfven

Publicerad 2014-11-10

Stefan Löfvens första budget som statsminister hänger fortfarande på en skör tråd.

Sverigedemokraterna fortsätter att hota med att sänka den i riksdagen.

– Vi kan inte ge klart besked ännu, säger vikarierande partiledaren Mattias Karlsson (SD).

Den 3 december ska riksdagen ta ställning till den budget som S/MP-regeringen presenterade för några veckor sedan. I dag presenterade Allianspartierna sin gemensamma skuggvariant som baserar sig på deras valmanifest.

Man slog också fast att man inte kommer att försöka skjuta ned regeringens budget i efterhand genom att bryta ur vissa delar och rösta ned dem i riksdagen, som de rödgröna partierna och SD gjorde förra året.

– Anledningen är att den viktiga skillnaden mellan oss och regeringen inte är den ena eller den andra detaljen, utan att helheten i regeringens budget riskerar att försvaga svensk ekonomi framöver. Vårt alternativ skulle göra Sverige starkare, säger ekonomiska talespersonen Anna Kinberg Batra (M).

Kan inte andas ut ännu

Men trots det kan statsminister Stefan Löfven långt ifrån andas ut. Om Sverigedemokraterna väljer att rösta på Alliansens budgetförslag faller regeringens budget och Sverige kastas in i en regeringskris.

Efter att SD i dag presenterade sin budgetmotion ville man inte ge besked om hur man kommer att göra. Partiet vill inte heller ge besked om man över huvud taget kommer att berätta vad man kommer att göra före omröstningen.

– Jag kan inte ge klart besked om det i dag. Vi kommer sätta oss och analysera de här olika förslagen när de kommit. Sedan kommer vi söka kontakt med vårt parti och föra en dialog och få fram ett beslut, säger SD:s vikarierande partiledare Mattias Karlsson.

Han menar att det förslag som Alliansen i går presenterade är så pass otillräckligt att det än så länge inte går att ta ställning till och därmed avgöra om man vill rösta på det.

– Jag har bara sett den presentationstext de lagt fram. I den finns inga tabeller i princip, siffrorna är korrelerade till deras egen vårproposition 2014, inte till regeringens förslag. Det innebär att det blir väldigt svårt att bedöma i det här läget vad de satsar och sparar på.

Den kommande tiden ska SD jämföra de olika förslagen och bestämma om man ska stödja Alliansens eller göra som man gjort tidigare - lägga ned sina röster i den slutgiltiga omröstningen.

"Inte rädda för nyval"

Enligt Mattias Karlsson är man inte rädda för ett eventuellt nyval.

– Siffrorna hittills visar att vi är ett av få partier som inte skulle förlora på ett nyval. Men det partistrategiska perspektivet är inte det viktigaste för oss. Det handlar om vad vi tror är bäst eller minst dåligt för Sverige.

Stefan Löfven sa i dag till TT att han inte regerar vidare med en annan budget än regeringens egna. Men han gav inget besked om det då skulle bli aktuellt med att regeringen avgår, ombildas eller om det sker nya budgetförhandlingar.

Finansminister Magdalena Andersson (S) sa så här i går om hotet från SD:

– Jag har goda förhoppningar att vi får igenom vår budget. Det är praxis i riksdagen och dessutom en bra budget.

Vad händer om ni inte får igenom budgeten?

– Det är en hypotetisk fråga. Det är inget nytt som hänt i dag, utan det är en känd situation. Men det finns naturligtvis ett antal olika handlingsalternativ som vi tänkt igenom. Vi får återkomma till det.