Syriska extremister attackerar Libanon

Publicerad 2014-08-04

Extremister i Syriens inbördeskrig intar allt mer mark – och nästa mål är grannlandet Libanon.

Tusentals libaneser flydde på måndagen undan en attack i staden Arsal.

Terrorstämplade IS (tidigare ISIS) och al-Qaida tros ligga bakom attacken.

Striderna längs med den syriska gränsen fortsätter. Tre dagars strider i den libanesiska staden Arsal har lett till tiotals dödsoffer, rapporterar AFP.

Libanons militär har jobbat intensivt för att förvisa extremisterna från staden, men inte lyckats. Hittills har 16 libanesiska soldater tio syriska milismän dödats i sammandrabbningarna, rapporterar AFP.

Striderna eskalerade efter att syriska extremister övertog militära positioner i området på måndagen. Den libanesiska armén har svårigheter med att nå fram med förstärkningar, uppger en källa inom den libanesiska militären.

Extremisterna påstås ha kopplingar till IS och al-Qaida. IS strider redan i Irak och Syrien, och deras offensiv har lämnat tusentals dödsoffer bakom sig. Gruppen har tagit över stora delar av länderna och vittnesuppgifter om massavrättningar och tortyr har strömmat ut från IS-kontrollerade områden. Nu verkar offensiven alltså ha utvidgats till Libanon.

På flykt

Attackerna i Arsal är den allvarligaste i Libanon sedan inbördeskriget i Syrien startade för tre år sedan.

Mellan midnatt på söndagen och måndagmorgonen flydde flera libaneser efter allvarliga strider. Bland flyktingarna fanns Aziza Rayed, 60, som flydde med sin familj till gränsstaden Qaa.

– Vi lämnar för att ta våra barn till en säkrare plats, sa hon enligt AFP.

Även syrier fanns bland de flyende.

Invasionen kom efter att libanesiska militären förklarat att man gripit syriske Imad Ahmad Jomaa. Han uppger sig vara medlem i den al-Qaida-styrda gruppen Nusra Front - en av de mest inflytelserika rebellgrupperna i Syriens inbördeskrig.

Flera bombdåd

Enligt statliga nyhetsbyrån ska Jomaa ha gripits i samband med ett sjukhusbesök efter strider mot syriska armén.

Området i Qalamunbergen är under svår press på grund av de tiotusentals syriska flyktingarna som har tagit skydd där samtidigt som Libanon allt mer dragits in i grannlandets inbördeskrig. Libanons mäktiga shiamuslimska Hizbollahrörelse slåss tillsammans med den syriska regeringsarmén. Flera bombdåd i Beirut under våren antas vara hämndaktioner från jihadistgrupper.