Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Mystiska ”svampar” över Stockholm – ”Var flera stycken”

Uppdaterad 2017-12-11 | Publicerad 2017-12-10

Mystiska ”svampar” över Stockholm – ”Var flera stycken”Mystiska ”svampar” över Stockholm – ”Var flera stycken”

Jonna Narva och sambon Nicos körde över Essingeleden när de såg ”jättelika svampar” i skyn.

– Det var 5–6 stycken, jag har aldrig sett nått liknande, säger Jonna.

Men det har meteorologen Christoffer Hallgren.

Körandes på Essingeleden, på väg hem till Södertälje, fick Jonna Narva och sambon Nicos en mycket märklig syn.

På himlen framför sig tornade stora moln upp sig i skymningsljuset.

– Det såg ut som jättestora svampar. De var omkring 5–6 stycken. Jag har aldrig sett något liknande förut, säger Jonna för Aftonbladet.

”Ganska ståtligt exemplar”

Men enligt meteorologen Christoffer Hallgren på vädertjänsten Foreca är de lustiga molnen ingen jätteovanlig syn, utan kan skymtas både under sommar- och vinterhalvåret, även om de är mer vanliga under sommaren.

– Vad jag kan bedöma så är det ett så kallat Cumulonimbusmoln, även kallat bymoln, då den där upptornande formen är ganska karaktäristisk. Vi meteorologer ser dem ganska ofta om man vet vad man ska leta efter, men just det här exemplaret är ganska ståtligt får jag ändå lov att säga.

Under sommarhalvåret ger molnen ofta regnskurar eller åska medan de på vintern kan ge snöbyar. Just molnet på bilden tror Christoffer Hallgren har bildats utöver Östersjön och rört sig upp mot Stockholmsområdet.

Hans kontor är placerat i Sollentuna, omkring två mil från Essingeleden, och vid 15-tiden tror han sig se samma moln som Jonna utanför fönstret.

Brer ut sig på sidorna

– Jag tror att det är samma då det är molnfritt utanför men så finns det ett moln borta vid horisonten som sträcker sig högt upp i himlen.

Vidare berättar han att molnen kan torna upp sig i grupp eller ensamt.

– Ofta kommer de som på linje men så kan det vara några enstaka som får lite extra energi och växer sig större. Som i det här fallet.

Att den får sin svamplika form och blir platt uppe på toppen beror enligt Hallgren på att molnet slår i ett annat luftskikt högre upp i atmosfären.

– Där kan temperaturen bete sig annorlunda varpå det kan bli varmare. Då tar det stopp för luften som inte kan stiga och då breder molnet ut sig på sidorna istället och det är därför som det får en sådan svampform.

Indikerar detta molnet på att det kommer snö eller att det snöar?

– Det kan vara både och. Molnet på bilden kan indikera på att det kanske kommer en snöby snart eller så kan det snöa precis under molnet.

Kan försvinna på en halvtimme

Dock tenderar svampmolnen att tappa formen efter ett tag.

– På sommaren ger molnen ofta regnskurar och på vintern snöbyar. Ju mer det snöar desto mindre innehåll finns det kvar i molnet och då sjunker de tillslut ihop. Då kan de i stället ge energi och hjälpa till att bilda ett nytt moln då detta är en dynamisk process som pågår hela tiden.

– Framförallt på sommaren kan det gå ganska snabbt då är det större kontraster med solen som kan ge rejäl värme. Då kan de dyka upp och sedan försvinna inom en halvtimme. Men på vintern är det långsammare processer. Det moln jag ser nu utanför mitt fönster är inte lika fint längre.

5 ovanliga väderfenomen i molnen5 ovanliga väderfenomen i molnen

Följ ämnen i artikeln