Sportlovet blir perfekt

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-01-02

Aftonbladets väderexpert: Snö och sol i februari

MALMÖ

Mycket snö i norra halvan av Sverige och perfekta förhållanden till sportlovet.

Aftonbladets väderexpert Wolfgang Röder presenterar årets första långtidsprognos och gläntar på dörren till våren.

– I februari kan vi dessutom få några riktigt soliga dagar, säger han.

HOPP OM SNÖ Väder för den sportige typen blir det i februari   i alla fall i den övre delen av Sverige   enligt Wolfgang Röders långtidsprognos.

Nu laddar den tyske meteorologen Wolfgang Röder för det nya året med sina långtidsprognoser.

Han har precis tryckt i sig den sista julmaten hemma i Berlin, han fyllde förresten 67 år på julafton, och står beredd att ge Aftonbladets läsare sin unika väderservice.

År av statistik

Wolfgang Röder skiljer sig nämligen från andra meteorologer genom att han vågar sig på att försöka förutse vädret flera månader i förväg.

Till sin hjälp har han åratals med statistik från svenska väderstationer och direktuppkoppling till meteorologer runtom i världen.

Han studerar särskilt hög- och lågtryckens banor över det norra halvklotet eftersom de har stor betydelse för vindriktningar och temperaturer i Sverige.

– Ett lågtryckscentrum över norra Atlanten gör att norra halvan av Sverige får varmare än normalt i januari och februari. Det hålls emot av ett högtryck över centrala Europa.

April en viktig månad

De första vårdagarna, enligt meteorologernas definition då dygnsmedeltemperaturen är över noll grader, ser ut att komma redan i slutet av februari i södra Sverige. April får stor betydelse för hur sommarvädret ska bli, enligt Wolfgang Röder.

Just nu ser det ut att bli lågtryck över Centraleuropa och därmed en ganska normal och regnig april.

Höga temperaturer

Om lågtrycken i stället flyttar västerut till de brittiska öarna betyder det sydvästliga vindar över Sverige och ovanligt höga temperaturer.

– En varm april är den sämsta situationen eftersom det brukar betyda en kall sommar i Sverige, även om det finns undantag från den regeln, säger Wolfgang Röder.

SÅ BLIR VÄDRET

Januari

Februari

Mars

April

Per-Ola Ohlsson

Följ ämnen i artikeln